Praha Jeruzalém

WASHINGTON (AP) – Trumpova vláda v pátek oznámila opětovné uložení všech amerických sankcí vůči Íránu, které byly zrušeny v rámci jaderné dohody z roku 2015.

Sankce vstoupí v platnost v pondělí a budou se týkat lodního, finančního a energetického odvětví Íránu. Je to druhá vlna sankcí, ke kterým se administrativa znovu vrátila poté, co prezident Donald Trump v květnu odstoupil od klíčové dohody.

S omezenými výjimkami budou sankce penalizovat země, které nezastaví dovoz íránské ropy a zahraniční společnosti, které by obchodovaly s íránskými institucemi na černé listině, kde jsou také například Íránská centrální banka, spousta soukromých finančních institucí a státem vlastněných přístavů a námořních společností.

Státní tajemník Mike Pompeo řekl, že jsou sankce „zaměřeny na zásadní změnu chování Íránské islámské republiky“. Vydal seznam 12 požadavků, které musí Írán splnit, pokud chce, aby byly sankce zrušeny. Patří mezi ně ukončení podpory terorismu, ukončení vojenské angažovanosti v Sýrii a úplné zastavení jejího vývoje v oblasti jaderných a balistických raket.

„Maximální tlak znamená maximální tlak,“ řekl.

Pompeo uvedl, že osm zemí – vnímaných za spojence Spojených států, jako je Itálie, Indie, Japonsko a Jižní Korea, obdrží dočasné výjimky, které jim umožní na omezenou dobu dovážet íránské ropné produkty, dokud tento dovoz úplně neukončí. Řekl, že tyto země vynaložily značné úsilí na ukončení svého dovozu, ale nemohly to stihnout do pondělí.

Tajemník ministerstva financí Steven Mnuchin uvedl, že, v rámci obnovených sankcí, bude na sankční seznamy přidáno dalších 700 íránských společností a osob.

Zastánci tvrdé linie vůči Íránu v Kongresu budou sankcemi pravděpodobně zklamáni, neboť prosazovali úplné vyloučení dovozu jeho ropy a úplné odpojení Íránu od hlavní sítě mezinárodních finančních institucí nazývané SWIFT.

Mnuchin obhajoval, aby bylo některým íránským bankám umožněno zůstat v propojení na SWIFT a uvedl, že byla belgická firma varována, že bude potrestána vysokými pokutami, pokud by umožnila využívat její služby subjekty, které jsou pod sankcemi.

Jak Pompeo, tak Mnuchin uvedli, že sankce budou mít výjimky pro humanitární nákupy.

02.11.2018 04:47 Daniel Žingor138Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova