Praha Jeruzalém

Ve středu se v Jeruzalémě shromáždilo tisíce lidí, aby oslavili Sigd, unikátní svátek etiopsko-židovské komunity.

Autor: Ben Bresky, World Israel News

Ve středu se shromáždilo tisíce lidí na jeruzalémské Sherover Promenade s výhledem na Staré město, aby společně oslavili Sigd. Byli přítomni četní izraelští představitelé, včetně prezidenta Reuvena Rivlina a ministra kultury Miriho Regeva.

Sigd je jedinečným svátkem etiopsko-židovské komunity a oslavuje návrat židovských vyhnanců z Babylonu v 6. století př.Kr.

Svátek představuje předávání Tóry. Mezi jeho rituály patří, že členové komunity vystoupí na kopec, aby přednesli modlitby, jak je popsáno v biblických knihách Ezdreáše a Nehemiáše. V Nehemiáši čte Ezdreáš „knihu zákona Mojžíšova“ před těmi, kdo se vrátili z vyhnanství.

Ve čtvrtek proběhlo oficiální shromáždění na kopci Armon Hanatziv v Jeruzalémě, kde „kessim“ (etiopští kněží) vedli Bohoslužby.

Oblečeni v tradičním bílém plášti s turbany a barevnými deštníky, kessim, s výhledem na Staré město, zpívali verše z Tóry a další modlitby.

Ženy, oblečené do splývavého bílého hábitu, pozvedaly své dlaně vzhůru. Praxe je inspirována veršem z Nehemiáše: „A Ezdreáš požehnal Pánu, velikému Bohu. A všichni lidé odpověděli: „Amen, Amen“, pozdvihli své ruce ; a sklonili své hlavy … „

Akce se také zúčastnili teenageři jak z etiopské komunity, tak i jiného etnického původu. K vytvoření slavnostní atmosféry byly přidávány stany a stoly s modlitebními předměty a dětskými. V jednom ze stanů bylo vyobrazení historie této komunity. V dalším bylo vybrazení dramatických okamžiků a letadel, která v 90. letech dopravila etiopské Židy do Izraele.

Bohoslužby začaly ráno a skončily v poledne, kdy byl ukončen půst a podávaly se tradiční etiopské pokrmy.

08.11.2018 09:36 Daniel Žingor150Zdroj: World Israel News

Klíčová slova