Praha Jeruzalém

Rozpory mezi politickým vůdcem Hamasu Ismailem Haniyehem a velitelem vojenského křídla Yahyou Sinwarem dosáhly „bezprecedentní“ úrovně, uvádí zdroje z Gazy a dodávají, že tito dva už spolu nemluví.

Autor: Izrael Hayom

Opakované vzájemné útoky politického vůdce Hamasu Ismaila Haniyeha a velitele vojenského křídla Yahya Sinwara přesáhly úroveň této teroristické skupiny, soupeření se dostalo do bodu, že spolu už ani nemluví, informoval Hayom ve středu.

Podle zdrojů z Gazy narůstající nepřátelství mezi těmito dvěma vůdci způsobilo rozkol Hamasu, staví příznivce Haniya proti příznivcům Sinwara a působí ničivé rozštěpení.

Haniyehův tábor zahrnuje nejvyšší politické představitele skupiny a Sinwarův tábor má oporu ve vojenském křídle Hamasu, brigád Izzatin al-Qassam, vedených silným vůdcem Mohammedem Deifem.

Nejvyšší představitel Hamasu popsal rozpor ve vedení jako „bezprecedentní“, s tím, že podkopává snahy Egypta o dosažení dohody mezi Hamasem a Izraelem, která by umožnila ekonomickou obnovu Gazy.

„Sinwar, který byl v rámci dohody Schalit 2011 propuštěn z izraelského vězení, se intenzivně věnuje otázce palestinských vězňů,“ dodal představitel. „Slíbil vězňům, že udělá vše, co je v jeho silách, aby zajistil jejich propuštění a jde za tím. Haniyeh se o vězně zdaleka tolik nezajímá a odmítl už více nabídek na výměnu vězňů s Izraelem.“

„Sinwar,“ dodává zdroj, „je vnímán jako mnohem agresivnější než Hanijeh, protože pochází z brigád Izzatin al-Qassam, a je pravdou, že je mnohem pragmatičtější než Haniyeh, u kterého se nemůže zdát, že těžce přijímá rozhodnutí a přebírá za ně odpovědnost.“

Bývalý vysoký představitel Hamasu řekl pro Israel Hayom, že současná krize v organizaci je tak hrozná, že se mnozí z jeho nejvyšších činitelů rozhodlo rezignovat.

Řekl, že bývalý šéf Hamasu Khaled Mashaal byl požádán, aby zprostředkoval mezi Haniyehem a Sinwarem příměří, ale nedokázal mezery mezi nimi překlenout.

„Výsledkem je, že Hamas má nyní dvouhlavé vedení,“ řekl jeho bývalý představitel. „Politické křídlo a vojenské křídlo dělají každý své vlastní rozhodnutí a moc to spolu nekoordinují.“

Zlá krev

Jako příklad zlé krve mezi Haniyehem a Sinwarem, jiný představitel uvedl, že „před několika týdny přijel Haniyeh na hranici (Izrael-Gaza), aby tam podpořil demonstranty. Po pár minutách ho jeho bodyguardi vyvedli, protože se obávali, že by byl zraněn zásahem izraelské armády a slzným plynem. Krátce nato se Haniyeh dozvěděl, že Sinwar k protestům v Khan Yunis přišel a demonstranty tam oslovil. Rozzuřil se a řekl svým spolupracovníkům: „Sinwar dělá všechno, co může, aby mi podkopal pozici, ponížil mě a ztrapnil.“

Současná rivalita v rámci Hamasu se dokonce nedávno vystupňovala, když se buňky věrné svým táborům násilně střetly, v domech představitelů pálily výstražné výstřely a vhazovaly výbušniny pod auta.

Vrchní činitelé politického křídla Hamasu dokonce obvinili vojenské křídlo, že si zřídilo „zásahový tým“, aby zastrašoval Sinwarovy politické rivaly.

Několik představitelů Hamasu z obou táborů uvedlo, že si také egyptští mediátoři uvědomili, že spojení se Sinwarem bylo efektivnější než jednání s Haniyehem.

„Nic proti ničemu, ale ​​všechny nedávné rozhovory zahrnovaly Sinwara. Egypťané ve skutečnosti nevidí důvod, proč mluvit s Haniyehem,“ uvedl jeden z představitelů.

Ve středu také vypustil vyslanec OSN na Středním východě Nickolay Mladenov informace, které naznačují, že Izrael a Hamas pokročili v jednání o potenciální výměně vězňů.

Vládci Gazy drží pozůstatky dvou izraelských vojáků, štábního seržanta Orona Shaula a poručíka Hadara Goldina, které zabili během operace Ochranné ostří v létě 2014. Etiopský Izraelec Avera Mengistu a beduínský Izraelec Hisham al-Sayed, oba mentálně postižení, dobrovolně přešli do Gazy v letech 2014 a 2015 a jsou drženi Hamasem.

„Jsme velice daleko od dohody, která by zajistila návrat těl izraelských vojáků a dvou žijících Izraelců, které drží Hamas,“ řekl.

Mladenov také kritizoval Palestinskou samosprávu a řekl, že „od doby, kdy Egypťané začali zprostředkovávat dohodu mezi Izraelem a Hamasem v roce 2017,“ se někdo z vnějšku „pokouší narušit jakýkoli pokrok.““

23.11.2018 21:01 Daniel Žingor200Zdroj: World Israel News

Klíčová slova