Praha Jeruzalém

V reakci na snahu Nikki Haleyové prosadit „dohodu století“ D. Trumpa osm evropských zemí a Rusko trvalo na tom, že šanci na úspěch má pouze dvoustátní řešení.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 19. prosince 2018

V úterý evropští členové Rady bezpečnosti OSN a Rusko varovali americkou administrativu, že jakákoli izraelsko-palestinská mírová dohoda musí zahrnovat palestinský stát. Jinak, řekli, to bude odsouzeno k neúspěchu.

Toto prohlášení reagovalo na poslední vystoupení americké velvyslankyně Nikki Haleyové v OSN také z úterka, kdy při diskusi o dosud nezveřejněném plánu (D. Trumpa) nepoužila slova „palestinský stát“.

Absence těchto slov tedy zjevně chyběla Francii, Německu, Velké Británii, Itálii, Holandsku, Švédsku, Belgii a Polsku. Vydali společné prohlášení, zdůrazňující důležitost „mezinárodně dohodnutých parametrů spravedlivého a trvalého míru na Blízkém východě, založených na mezinárodním právu, příslušných rezolucích OSN a předchozích dohodách“.

„EU je skutečně přesvědčena, že řešení dvou států založené na hranicích s Jeruzalémem jako hlavním městem obou států v roce 1967“ je jediným životaschopným a realistickým způsobem, jak ukončit konflikt a dosáhnout spravedlivého a trvalého míru, uspokojujícího „izraelské a palestinské bezpečnostní potřeby a palestinské aspirace na státnost a svrchovanost „, stejně jako ukončení „okupace “ a řešení všech záležitostí konečného stavu,“ uvádí prohlášení.

K tomuto hlasu se také připojilo Rusko, jehož zástupce OSN Vasily Nebenzya řekl agentuře TASS, že „je velmi důležité spoléhat na řešení dvou států“.

Haleyová uvedla, že plán (D. Trumpa)  „se liší od všech předchozích“ a „rozpoznává, že se situace na zemi na Blízkém východě změnila“ – stejně jako technologie, které mohou pomáhat oběma stranám, i když to nijak blíž nespecifikovala.

Zaútočila na palestinské vedení, které lpí na „50let starých požadavcích, které se staly čím dál méně realistickými“, zatímco jejich lidé „strašlivě trpí“, vyzvala je, aby místo toho byli schopni vidět do budoucna a vážně zvažovali plán, který bude, jak doufáme, zveřejněn příští rok.

Zdůraznila, že Palestinci mají obrovskou výhodu, pokud budou ochotni jednat. „To, co čeká palestinský lid spolu s mírovou dohodou, jsou vyhlídky na masivní zlepšení kvality jejich života a mnohem větší kontrolu nad jejich politickou budoucností,“ uvedla.

20.12.2018 06:32 Daniel Žingor441Zdroj: World Israel News

Klíčová slova