Praha Jeruzalém

Předseda arabského parlamentu vyzývá Českou republiku, aby „nepoškodila historické a právní postavení okupovaného města Jeruzaléma“.

Autor: Elad Benari, 25.12.2018 6:02

Mluvčí arabského parlamentu Míšaal bin Fahm al-Salámí vyzval v pondělí Českou republiku, aby nepřesunovala své velvyslanectví v Izraeli do Jeruzaléma, informovala zpravodajská agentura Palestinské samosprávy Wafa.

Al-Salámí také vyzval Českou republiku, aby se řídila rezolucemi OSN a „nepoškozovala historický a právní stav okupovaného města Jeruzaléma“.

V identickém dopise zaslaném předsedovi Sněmovny, předsedovi Senátu a Ministerstvu zahraničních věcí České republiky al-Salami zdůraznil, že Arabský parlament odmítl prohlášení českého prezidenta Milose Zemana ohledně jeho plánů přesunout velvyslanectví jeho země do Jeruzaléma.

Mluvčí Arabského parlamentu uvedl, že tento krok je očividným porušením mezinárodního práva a legitimity a radikální změnou postavení České republiky, která byla jednou z prvních zemí, které v roce 1988 uznaly „Palestinský stát“.

Al-Salámí vyzval parlament České republiky, aby naléhal na svého prezidenta, aby přehodnotil své rozhodnutí a nepřesouval své velvyslanectví v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Česká republika uznala Jeruzalém jako hlavní město Izraele v prosinci minulého roku poté, co ho uznal město za hlavní město Izraele prezident Donald Trump.

Zeman podpořil myšlenku, že jeho země přemístí své velvyslanectví do Jeruzaléma, ale český předseda vlády Andrej Babiš návrh Zemana vyloučil a řekl, že Trumpův krok „není dobrý. Reakce na něj můžete vidět.“

Zeman nedávno navštívil Izrael, kde otevřel v Jeruzalémě Český dům, kde bude zástoupení české vlády jako první fázi předtím, než bude velvyslanectví přemístěno do hlavního města.

25.12.2018 06:58 Daniel Žingor233Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova