Praha Jeruzalém

Diskuse mezi Netanjahuem a Pompeem se soustředila na stažení USA a přítomnost Íránu v Sýrii.

Autor: David Jablinowitz, World Israel News,  2. ledna 2019

Dokonce, i když předseda vlády Benjamin Netanyahu shrnul to, co nazval „důležitou“ státní návštěvou Brazílie, zdá se, že to nejdůležitější se událo na okraji jeho pobytu zde, tedy mimo úterní inauguraci prezidenta Jaira Bolsonara.

Na inauguraci byl totiž také přítomen americký ministr zahraničí Mike Pompeo a to Netanjahuovi umožnilo probrat žhavá témata vyplývající z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa ohledně stažení amerických vojsk ze Sýrie. Trump doposud oznámil, že toto stažení bude probíhat pomalu.

Zprávy naznačují, že izraelský tlak a varování amerických vojenských představitelů, tlak, který probíhal a stále probíhá, vedl k rozhodnutí prezidenta Trumpa přistoupit na to, aby stahování amerických sil probíhalo čtyři měsíce, namísto jeho počátečního požadavku, aby se tak stalo během 30 dní.

Před setkáním Netanjahu-Pompeo řekl předseda vlády novinářům, že hlavním tématem diskuse bude stažení amerických vojáků ze Sýrie a íránské snahy zajistit zde svoji trvalou vojenskou přítomnost.

Po setkání jeden z vrcholných izraelských představitelů uvedl, že setkání s Pompeem bylo nesmírně úspěšné a to až do té míry, že „Izrael dostal skoro vše, co chtěl.“ Tento vrcholný představitel sice nespecifikoval, co přesně předseda vlády požadoval, ale šel až tak daleko, že uvedl, že „z osmi izraelských požadavků jich bylo přijato sedm.“

Izraelští představitelé se obávají, že plánované stažení 2 000 amerických vojáků ze Sýrie vytvoří vakuum, které Íránu umožní rozšířit svůj vliv v této zemi.

Citovaný izraelský diplomatický zdroj však ve středu novinářům oznámil, že Netanjahu ze schůzky s ministrem zahraničí odcházel s pocity, že má Izrael vliv na určité oblasti politiky USA. Tento představitel dále řekl, že Izrael a Spojené státy rozpracovávají „různé nápady ohledně Sýrie, které by měly Izraeli pomoct.“

V neděli se má Netanjahu v Jeruzalémě setkat s poradcem pro národní bezpečnost Johnem Boltonem.

03.01.2019 03:26 Daniel Žingor165Zdroj: World Israel News

Klíčová slova