Praha Jeruzalém

Týdenní cvičení je součástí poselství Islámské republiky světu o jejích vojenských schopnostech.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 21. února 2019

Ve čtvrtek Írán v Perském zálivu započal soubor masivních válečných příprav, který má trvat týden a zahrnuje odpalování raket z jeho námořních plavidel.

Letectvo a námořnictvo společně drilují koordinaci válečnných lodí, ponorek, pozorovacích letounů a vrtulníků.

Námořní konradmirál Hossein Khanzadi řekl agentuře Mehr News Agency, že cílem je se připravit „na řešení vnějších hrozeb, prezentovat svou moc, posoudit úroveň vybavení, připravenosti a zodpovědnosti námořnictva a deklarovat připravenost dosáhnout kolektivní bezpečnost na volném moři.“

Právě tuto sobotu Írán představil svou první, vlastními silami vyvinutou, ponorku Fateh, o které tvrdí, že je schopna odpálit řízené střely a zůstat pod vodou po dobu až pěti týdnů.

Toto je za půl roku už po třetí, kdy Íránci předvádějí své vojenské schopmosti v blízkosti Hormuzského průlivu, skrze který je přepravována třetina světové ropy. Íránští představitelé už mnohokrát vyslali varování o své schopnosti a připravenosti zablokovat tuto úžinu, pokud by vnímali vážnou hrozbu ze strany svých nepřátel.

Minulý srpen strávily Iránské revoluční gardy v Perském zálivu několik dní na školení proti „možným hrozbám“, jak v té době uveřejnila agentura IRNA. Podle anonymního představitele USA se jednalo o více než 100 plavidel a bylo to chápáno jako zpráva pro vládu Donalda Trumpa.

Washington odstoupil od jaderné dohody s Islámskou republikou a oznámil, že na ni znovu uvalí tvrdé ekonomické sankce.

Poté měli v prosinci Revoluční gardy další obojživelné cvičení, tentokrát na ostrově Qeshn v blízkosti Hormuzského průlivu. Používali námořní plavidla, helikoptéry, drony a jejich komanda nacvičovala vyloďování.

Toto cvičení bylo považováno za reakci na vplutí americké letadlové lodě na strategickou lodní dopravní tepnu, poprvé od doby, co prezident Trump loni v květnu odstoupil od jaderné dohody.

21.02.2019 19:44 Daniel Žingor138Zdroj: World Israel News

Klíčová slova