Praha Jeruzalém

Předseda vlády bude čelit trestnímu stíhání z braní úplatků, podvodu a narušení důvěry, prohlásil generální prokurátor.

Autor: David Rosenberg, 28.2.19 18:07

Předseda vlády Benjamin Netanjahu bude obviněn z úplatkářství, podvodu a narušení důvěry, oznámil ve čtvrtek večer generální prokurátor Avichai Mandelblit.

Ve svém čtvrtečním rozhodnutí Mandeblit uvedl, že existují dostatečné důkazy svědčící proti předsedovi vlády ohledně úplatkářství v Případu 4000 a ohledně podvodu a narušení důvěry v Případu 1000 a Případu 2000.

Obžaloba za úplatkářství bude proti Netanjahuovi podána až po projednání s ním.

Očekává se, že Netanjahu vydá prohlášení v 20:00 izraelského času.

Mandeblitovo rozhodnutí vychází z policejních doporučení obžaloby ve třech případech.

Předseda vlády odmítl obvinění vznesená proti němu a obvinil média a izraelskou levici z inscenování kampaně na podnícení Mandeblita k podání obvinění.

Případ 1000 se točí kolem tvrzení, že Netanjahu obdržel drahé dary výměnou za laskavost. Ve vyšetřování Případu 2000 byl Netanjahu obviněn z toho, že prosazoval zákon zakazující, aby se hebrejský deník Yediot Ahronot rozdělil, výměnou za příznivé reference.

Případ 4000 zahrnuje obvinění, že předseda vlády prosazoval regulační změny, ze kterých by měla prospěch telekomunikační společnost Bezeq, kterou vlastnil Shaul Elovitch, výměnou opět za příznivé reference zpravodajských médií vlastněných Elovitchem.

Po tomto oznámení vydala strana Likud prohlášení, kde rozhodnutí odsoudila a nazvala ho „politickým pronásledováním“ předsedy vlády.

„Tento hon na čarodějnice proti předsedovi vlády začal pokusy ho napadnout ve čtyřech případech úplatkářských afér. Ještě před předběžným slyšením se tři z těchto případů úplatků rozpadly. To, co zbývá, se také rozsype, jako domeček z karet, jakmile se předseda vlády postaví před svědky.“

„Jednostranné oznámení generálního prokurátora měsíc před volbami, aniž by předsedovi vlády poskytl příležitost reagovat, je bezprecedentní zásah do voleb. Má jediný účel: sestřelit Netanjahuovu pravicovou vládu a nahradit ji levicovou vládou pod vedením Lapid-Gantze. To se nestane.“

01.03.2019 01:55 Daniel Žingor96Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova