Praha Jeruzalém

Poté, co Hamás odmítl převzít pro zaměstnance Hamasu v Gaze katarské peníze, má nové podmínky: žádné peníze, žádný klid.

Autor: Elad Benari, 5.3.2019 3:15

Hamas opět požaduje peníze na platy pro své zaměstnance v pásmu Gazy ve výši 20 milionů dolarů jako podmínku pro obnovení klidu na hranici s Gazou, informovaly v pondělí Kan 11 News.

Podle zprávy zdroj v Hamasu řekl, že „Izrael porušil původní příměří a chce-li se k němu vrátit, musejí být platy úředníků obnoveny. V tuto chvíli není klid, vy jste je porušili, a proto se vrátily zápalné a výbušné balóny.“

Izrael nedávno povolil dvě splátky katarských peněz, které byly určeny na platy zaměstnanců Hamasu v enklávě. Třetí splátka v lednu byla, po postřelení vojáka IDF teroristou z Gazy, zastavena.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu a bezpečnostní kabinet následně schválili převod třetí splátky, ale Hamás odmítl přijmout peníze „v reakci na okupační politiku“.

Vyslanec Kataru následně oznámil, že jeho země již nebude financovat platy zaměstnanců Hamasu v Gaze a místo toho poskytne zbývajících 60 milionů dolarů formou pomoci, většinou prostřednictvím programů OSN.

V úterý do Gazy přijde egyptská delegace, aby s Hamásem diskutovala o úsilí stabilizovat situaci na hranici mezi Gazou a Izraelem.

06.03.2019 03:28 Daniel Žingor332Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova