Praha Jeruzalém

Poté, co v Gaze zmlátili mluvčího Fatahu, napadl předseda PA ostře Hamas.

Autor: Dalit Halevi, 22.3.2019 5:32

Poté, co předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás navštívil v nemocnici v Ramalláhu mluvčího Fatahu, kterého zmlátili a vážně poranili členové Hamasu, reagoval vůči Hamasu velmi silnými slovy.

„Hamas, který provedl převrat v Gaze, skončí v propadlišti dějin. Palestinský lid neodpustí Hamasu jeho činy,“ prohlásil.

Začátkem tohoto týdne obvinilo Abbásovo hnutí Fatah Hamas ze zbití Atefa Abu Seifa, mluvčího Fatahu v Gaze a člena jeho ústředního výboru.

Mluvčí ministerstva vnitra Hamasu v Gaze Iyad al-Bozum incident odsoudil a AFP řekl, že „policie útok vyšetřuje“.

Útok na Abu Seifa v Gaze proběhl během demonstrací proti rostoucím cenám. Bezpečnostní síly Hamasu reagovaly násilným rozehnáním shromáždění, při němž byly zatčeny desítky novinářů, právnickú a dalších osob.

Představitelé PA Hamas za potlačení protestů kritizovali a tvrdili, že protesty jsou přímým důsledkem rozhodnutí skupiny nezákonně vybírat daně a poplatky obyvatelům pásma Gazy způsobem, který zhoršuje socioekonomickou situaci v této pobřežní enklávě.

Mahmúd al-Zak, člen Palestinské národní rady (PNC) a šéf Národního akčního výboru v Gaze, vyzval Hamas, aby se po násilných protestech vzdal kontroly nad Gazou.

Bezpečnostní síly Hamasu reagovaly násilným rozehnáním shromáždění, přižemž byly zatčeny desítky novinářů, aktivistů a dalších.

Hamas vládne v Gaze od roku 2007, kdy v krvavém převratu vyrval pobřežní enklávu Fatahu vedeným předsedou PA Mahmúdem Abbásem.

Od té doby spolu obě skupiny tvrdě soupeří. Obě organizace podepsaly v říjnu 2017 dohodu o usmíření, v jejímž rámci měla PA obnovit plnou kontrolu nad Gazou v prosinci téhož roku.

Tato lhůta byla původně stanovena na 10 dní, později však údajně zasáhly „překážky“ a nikdy nebyla realizována.

22.03.2019 08:37 Daniel Žingor158Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova