Praha Jeruzalém

Prezident Juan Orlando Hernandez během konference AIPAC řekl, že jeho země „okamžitě“ otevře své velvyslanectví v izraelském hlavním městě.

Autor: David Rosenberg, 24.3.2019 15:47

Honduras oznámil plán na přesunutí své diplomatické mise v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma a otevření nového velvyslanectví v izraelském hlavním městě.

Prezident Juan Orlando Hernandez učinil toto oznámení v neděli na konferenci Výboru pro veřejné záležitosti Izraele a Ameriky ve Washingtonu DC.

Na úvodu zasedání konference Hernandez řekl, že jeho země „okamžitě“ otevře „oficiální diplomatickou misi“ v izraelském hlavním městě.

„Honduras okamžitě otevře naši oficiální diplomatickou misi, což rozšíří naše velvyslanectví do hlavního města Izraele, Jeruzaléma.“

Hernandezova vláda už dříve zvažovala možnost přesunutí velvyslanectví Hondurasu do Jeruzaléma výměnou za povýšení diplomatické mise Izraele v Hondurasu z konzulární úrovně na plnou ambasádu.

Náklady na udržování tohoto velvyslanectví se odhadují na jeden milion dolarů ročně.

Po dokončení přesunu velvyslanectví vstoupí Honduras spolu s USA a Guatemalou do spolku tří zemí s plnohodnotnými velvyslanectvími v izraelském hlavním městě.

Paraguay, která zpočátku následovala USA a Guatemalu a přesunula v roce 2018 své velvyslanectví do Jeruzaléma, později přesunula svou diplomatickou misi zpět do Tel Avivu.

Ostatní země, včetně Brazílie, Austrálie a České republiky, zatím zvažují, že své velvyslanectví také přesunou do Jeruzaléma.

25.03.2019 06:05 Daniel Žingor117Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova