Praha Jeruzalém

Nejvyšší car antisemitismu vyzývá „všechny občany“, aby v solidaritě s židovskou komunitou nosili kippu.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 28. května 2019

Německý komisař pro antisemitismus v pondělí změnil svůj postoj k nošení kippy na veřejnosti. To se stalo poté, co židovští i nežidovští veřejní činitelé protestovali proti jeho dřívějšímu prohlášení, že nedoporučuje, aby ji Židé na některých místech v Německu nosili, protože by to nebylo bezpečné.

Vyjádření Felixe Kleina přišlo brzy poté, co mluvčí vlády Steffen Seibert uspořádal tiskovou konferenci, na které řekl: „Stát musí zajistit, aby bylo možné svobodné praktikování náboženství pro všechny… a bezpečí komukoli, kdo kdekoli v této zemi nosí kippu.“

Prohlášení je výzvou pro německé policejní síly, protože v sobotu se v Berlíně koná každoroční dny Al-Quds (Jeruzaléma). Této anti-izraelské přehlídky nenávisti se loni zúčastnilo víc než 1600 lidí požadujících zánik Izraele.

Židovská komunita plánuje proti-demonstraci. Tam by si lidé měli přinést kippy, řekl Klein.

„Vyzývám všechny občany Berlína a celého Německa, pokud se znovu při příležitosti dne al-Quds v Berlíně objeví nové, netolerovatelné útoky proti Izraeli a Židům, aby si příští sobotu vzali kippu,“ řekl.

Přední německé noviny Bild v pondělí na své titulní stránce zveřejnily fotku s kippou a výzvou, aby ji občané v solidaritě s židovskou komunitou nosili. Toto byla reakce na Kleinovo původní varování z minulého týdne, kde řekl, že „nemůže doporučit“, aby Židé nosili identifikační pokrývku hlavy „po celou dobu“ a na všech místech v zemi.

Šéfredaktor listu Julian Reichelt napsal, že kdyby Židé nemohli nosit kippu, potom „jsme selhali tváří v tvář naší historii“.

„Pokud by nikdo v naší zemi nemohl nosit kippu, aniž by se tím ocitl v nebezpečí, pak jedinou odpovědí musí být, že ji budeme nosit všichni,“ dodal. „Kippa patří k Německu!“

V Německu došlo k výraznému nárůstu antisemitských přestupků, kdy podle policejních statistik vzrostly v roce 2018 násilné útoky o více než 60%. Bylo zaznamenáno více než 1600 protižidovských incidentů, přičemž 62 fyzických útoků zanechalo 43 zraněných.

V pondělním rozhovoru pro CNN německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že se její vláda s tímto problémem nedokázala plně vyrovnat.

„Vždy jsme mezi sebou měli určitý počet antisemitů,“ řekla. „Bohužel dnes není jediná synagoga, ani jedno denní pečovatelské centrum pro židovské děti, ani jedna škola pro židovské děti, která nemusí být střežena německými policisty.“

Řešení je podle ní výchova německé mládeže k hodnotám lidských práv, demokracie, citlivosti a tolerance.

29.05.2019 06:02 Daniel Žingor353Zdroj: World Israel News