Praha Jeruzalém

Trump ve Francii: Pokud chce s námi Írán jednat, budeme jednat – nemohou ale mít jaderné zbraně.

Autor: Ben Ariel, 7.6.2019 6:40

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek prohlásil, že je pro něj „v pořádku“, pokud chce Írán vést rozhovory a dodal, že Islámská republika v současnosti „jako národ selhává“, uvádí zpráva AFP.

Trump po rozhovorech v severní Francii s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, horlivým zastáncem diplomacie s Íránem, naznačil, že by mohl uvažovat o jednání s Teheránem.

„Chápu, že chtějí jednat a pokud chtějí jednat, je to v pořádku,“ řekl Trump.

„Promluvíme si, ale jedna věc, kterou mít nemohou je, že nemohou mít jaderné zbraně,“ dodal.

Trump řekl, že když přišel k moci, byl Írán „nesporně šampionem teroru“, ale poslední doba naznačuje jisté uvolnění jeho aktivit.

„Už to neudělají. Jako národ si počínají velmi špatně. Jako národ selhávají,“ prohlásil americký prezident.

Trump se zmínil o amerických sankcích proti Íránu, které trápí íránskou ekonomiku, a to zejména od doby, kdy Washington odstoupil z jaderné dohody.

„Nechci, aby jako národ selhali. Můžeme to velmi rychle změnit, naše sankce jsou mimořádné,“ řekl.

Trump se loni v květnu stáhl z jaderné dohody mezi Íránem a světovými velmocemi z roku 2015 a od té doby uvalil na Írán několik kol ochromujících sankcí.

Napětí mezi oběma zeměmi se vystupňovalo poté, co Washington na Blízký východ vyslal své námořnictvo, aby projevil sílu proti tomu, co američtí představitelé tvrdí, že jsou íránské hrozby pro jejich vojáky a zájmy v regionu.

Zatímco Trump vyzval íránské vůdce, aby s ním jednali o tom, že se vzdají svého jaderného programu, také dal najevo, že nemůže vyloučit vojenskou konfrontaci s Islámskou republikou.

I když lídři EU nad Trumpovým odstoupením z jaderné dohody z roku 2015 zuřili a snažili se ji zachránit, americký prezident řekl, že on a Macron nemají rozdíly v tom, jak s Íránem zacházet.

Macron prohlásil, že s USA ohledně Íránu sdílí čtyři stejné cíle – aby mu zabránili v získání jaderných zbraní, omezili jeho aktivity v raketovém programu, operace Íránu v regionu a podpořili regionální mír.

Francouzský prezident řekl, že k dosažení těchto cílů USA „musí začít vyjednávat“ a tleskal Trumpovi za jeho deklarovanou připravenost tyto rozhovory vést.

„Myslím, že slova, která dnes vyslovil prezident Trump, jsou velmi důležitá,“ řekl Macron anglicky. „Musíme započít nová vyjednávání.“

07.06.2019 08:13 Daniel Žingor97Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova