Praha Jeruzalém

„Moje silná rada Íráncům by zněla, aby nepodnikali další kroky, které by porušily podmínky dohody a nepokoušeli se získat jaderné zbraně,“ řekl Johnson.

Od: World Israel News, 10. července 2019

Britský poslanec Boris Johnson, považovaný za hlavního kandidáta Konzervativců na místo rezignující premiérky Terezy Mayové, říká, že je „vášnivým sionistou“ a že od cesty do Izraele v pozici britského premiéra ho neodtrhnou ani „párem koní“.

Johnson byl citován v British Jewish News v „jediném židovském mediálním rozhovoru jeho kampaně k získání premiérského křesla“.

K Íránu Johnson řekl, že je na základě jejich oznámení, že začali obohacovat uran na rámec dohod z roku 2015 „připraven“ proti Islámské republice zvážit sankce.

„Moje silná rada Íráncům by zněla, aby nepodnikali další kroky, které by porušily podmínky dohody a nepokoušeli se získat jaderné zbraně,“ uvedl Johnson.

„Myslím si, že v tomto regionu je dostatek napětí, aniž by se spustily závody v jaderném zbrojení, jehož důsledky by bylo těžké předvídat a které by jistě znamenaly velmi obtížné rozhodnutí pro jakoukoli izraelskou vládu,“ řekl pro British Jewish News a dodal, že by se jako premiér ujistil, že budou i nadále dělat vše, co je v jejich silách, aby omezili rušivé chování Íránu v regionu.“

V rozhovoru byl Johnson také požádán, aby se vyjádřil ke svému výroku, kdy v roce 2014 v pozici starosty Londýna charakterizoval izraelskou vojenskou kampaň v Gaze proti teroristické organizaci Hamas jako „nepřiměřenou“.

V reakci na to řekl, že „pochopil, proč Izrael reagoval tak, jak reagoval, a chápe, jaké provokace a pobuřující chování, tuto reakci vyvolaly… Izrael má právo reagovat, Izrael má právo se bránit… (tenkrát) jsem se jednoduše připojil k těm, kteří chtěli: „aby izraelská odpověď byla přiměřená.““

Johnson řekl, že „může vidět logiku“ v přesunu britského velvyslanectví do Jeruzaléma, ale věří, že „okamžikem, kdy bude hrát tuto kartu, je, když nastane další pokrok,“ uvedly British Jewish News.

Řekl, že souhlasí s tím, že bojkot, odprodej a sankce (BDS) proti Izraeli je součástí antisemitského „syndromu“, a dodal, že „každý, kdo o BDS něco ví, ví, že dnes nejhůř zasahuje právě palestinské komunity, které pracují a těží z izraelských investic.“

Johnson odsoudil palestinskou politiku platit renty teroristům. „Myslím, že je směšné, že by měla existovat jakákoli finanční pobídka nebo náhrada za teroristické činy,“ řekl.

11.07.2019 06:24 Daniel Žingor324Zdroj: World Israel News

Klíčová slova