Praha Jeruzalém

Americký představitel uvedl, že Írán testoval odpálení balistické rakety středního doletu Shehab-3, která uletěla více než 600 mil.

Autor: Elad Benari, 26.7.2019 5:11

Írán ve středu úspěšně vyzkoušel balistickou raketu středního doletu Shehab-3, která uletěla více než 600 mil z jižní části země do oblasti mimo hlavní město, řekl americký představitel ve čtvrtek pro Fox News.

„Jsme si vědomi zpráv o raketě vypálené Íránem a v tuto chvíli k tomu nemáme žádné další komentáře,“ řekl agentuře Fox News vysoký představitel.

Íránské testy balistických raket jsou pro USA problémem a nebyly zahrnuty do jaderné dohody z roku 2015 mezi Íránem a světovými mocnostmi, což je jeden z důvodů, proč americký prezident Donald Trump minulý rok od dohody odstoupil.

Islámská republika za několika posledních let odpálila několik balistických raket. V únoru se Írán pokusil vypustit do vesmíru satelit, ten ale selhal, když se mu nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy.

USA tvrdí, že íránské testy balistických střel jsou porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2231, která zakotvuje íránskou jadernou dohodu z roku 2015 s Británií, Čínou, Francií, Německem, Ruskem a Spojenými státy.

Usnesení říká, že je Írán „vyzván“, aby se zdržel po dobu osmi let prací na balistických střelách určených jako nosiče jaderných zbraní.

Írán však popírá, že jeho testy balistických raket toto usnesení porušují. Prezident Hassan Rouhani v minulosti zdůraznil, že Írán bude i nadále vyrábět rakety pro svou obranu a nepovažuje to za porušení mezinárodních dohod.

Test Shahab-3 přichází uprostřed již zvýšeného napětí mezi Teheránem a Západem.

Írán od minulého týdne zadržuje ropný tanker pod britskou vlajkou a jeho 23 členů posádky, když byl v Hormuzském průlivu obsazen Islámským revolučním gardovým sborem (IRGC).

Tento krok nastal poté, co Spojené království začátkem července zadrželo íránský tanker Grace 1. Britské úřady uvedly, že se tanker pokoušel přepravit ropu do Sýrie, což je porušením sankcí EU.

Íránský ministr zahraničí Mohammad Javad Zarif popřel, že by zadržení britského tankeru bylo pomstou za zadržení tankeru íránského, a tvrdí, že Írán přijal opatření proti lodi, která porušila mezinárodní právo v lodní dopravě.

V minulých týdnech ohrožovaly bezpečnost v průlivu, kterým prochází jedna pětina celosvětově obchodované ropy, další incidenty. Nejvýznamnějším z nich je, že íránské síly minulý měsíc v Hormuzském průlivu sestřelily americký sledovací dron a prohlásily, že porušil íránský vzdušný prostor.

Minulý týden Trump řekl, že i americká loď „zničila“ íránský dron – což Írán popřel.

26.07.2019 06:01 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova