Praha Jeruzalém

Osoblaha ČR – židovský hřbitov: Jeden náhrobní kámen rozdrcen, další posprejované obscénními kresbami.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 3. 8.2019 1:37

V České republice byl na vesnici Osoblaha vandaly napaden židovský hřbitov. Neznámí pachatelé rozbili minimálně jeden náhrobek a obscénními kresbami posprejovali další.

Podle zprávy policie zatím nemá k tomuto incidentu z Osoblahy v severovýchodní části této středoevropské země žádné podezřelé.

Kromě svržení a rozbití minimálně jednoho základního kamene pachatelé na dalším namalovali mužské genitálie a na dalším pak smajlíka. Koordinační fórum pro boj proti antisemitismu oznámilo tento incident na svých webových stránkách ve středu.

Antisemitské násilí a vandalismus jsou v celé východní Evropě běžné, ale v České republice jsou relativně vzácné, i když židovská komunita v České republice nedávno zveřejnila zprávu, která v loňském roce zaznamenala nárůst počtu antisemitských incidentů v zemi.

Zpráva zjistila, že v roce 2018 došlo k 347 antisemitským útokům, což je o 221 více než v roce 2015, kdy byla zveřejněna poslední podobná zpráva.

Federace židovských obcí ve zprávě přesto uvedla, že Česká republika zůstává pro Židy bezpečnou zemí a ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je antisemitismus na relativně nízké úrovni.

Začátkem tohoto roku přijala dolní komora českého parlamentu definici antisemitismu podle Mezinárodní aliance paměti holocaustu (IHRA).

Tato definice zahrnuje klasické formy antisemitismu, ale také ukazuje příklady moderních projevů, jako jsou například označování všech Židů za zástupce státu Izrael, odepření Židům práva na domovinu a použití historických antisemitských obrazů k poskvrnění všech Izraelců.

04.08.2019 05:44 Daniel Žingor310Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova