Praha Jeruzalém

Tím, jak probíhají prý americké a izraelské útoky na íránské cíle v Iráku, jsou iráčtí občané stále více znepokojeni přítomností Íránu na své půdě.

Od: Arutz Sheva, 14.8.2019 16:20

Arabská média ve středu informovala, že irácký premiér Adil Abdul-Mahdi cestoval na jižní Bagdád poté, co tu explodoval sklad munice a nařídil odpovědným orgánům, aby vytvořily nové postupy pro bezpečné skladování zbraní a střeliva, informoval Izrael Hayom.

Mluvčí iráckého ministra vnitra uvedl, že průzkum zničeného skladu ukázal, že exploze nebyla způsobena interním selháním, ale třetí stranou, která na sklad zaútočila a způsobila požár, dodal Israel Hayom.

Média také citovala irácké představitele a jejich prohlášení, že sklad patřil irácké policii a jejich bezpečnostním silám.

Nicméně irácký místopředseda vlády a ministr vnitra však uvedl, že sklad patřil k milicím a ozbrojeným silám působícím v Iráku – ze „sousední země“.

Podle londýnského Asharq Al-Awsat, vysoký představitel resortu obrany řekl: „Je jasné, že čelíme bitvě, která probíhá na irácké půdě mezi USA a Izraelem a Íránem a jeho spojenci. Máme všechny indicie naznačující, že Izrael dělá v Iráku to, co udělal v Sýrii, když znovu a znovu útočil na íránské vojenské cíle. A také USA pomáhají Izraeli útočit na proiránské cíle v Iráku.“

Zdroj Asharq Al-Awsat také řekl, že kvůli íránské přítomnosti na nedávno zasažených základnách v Iráku se bagdádské orgány vyhýbají zveřejnění výsledků svých vyšetřování, protože by to jasně ukázalo na íránskou přítomnost v Iráku, jejichž vojenská činnost je zaměřená převážně na americké a izraelské cíle.

Navzdory hněvu, který Irák vůči USA a Izraeli, kvůli tvrzení, že tyto země stojí za útoky, pociťuje, drtivá většina vůdců Bagdádu a většina irácké veřejnosti kritizuje svou vládu a ozbrojené síly za umožnění íránské přítomnosti a vojenských aktivit na irácké půdě.

15.08.2019 06:00 Daniel Žingor272Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova