Praha Jeruzalém

Bývalý premiér promluvil o dohodě, která Izrael vedla k propuštění více než 1 000 teroristů výměnou za jednoho vlastního uneseného vojáka.

Autor: Elad Benari, 7.11.2019 00:40

V rozhovoru pro televizi Kan 11, popsal bývalý předseda vlády Ehud Olmert dohodu Shalit, ve které Izrael propustil více než 1 000 teroristů výměnou za návrat uneseného vojáka Gilada Shalita, jako „zločin“.

„Tato záležitost ohledně výměny vězňů byla zločinem. Nemám pro to žádné jiné slovo. Když jsem to viděl, byl jsem z toho opravdu naštvaný,“ řekl Olmert.

Přednesl úvahy, které ho vedly k tomu, aby podobnou dohodu neučinil, když byl sám předsedou vlády. „Aby to bylo jasné, opravdu jsem Gilada Shalita chtěl osvobodit. Ale vytrvalost národa je zkoušena přesně v okamžicích, kdy stojí národní zájem proti obrovské vášni, a chcete přivést svého vojáka domů.“

Olmert kritizoval rozhodnutí propustit 1025 palestinských arabských teroristů výměnou za Shalita a řekl: „Vnímal jsem to jako kapitulaci před úvahami, které nemají s národními zájmy vůbec co dělat.“

Program, v rámci kterého byl Olmert dotazován, se zabýval „jádrem Hamasu“, jehož většina členů byla propuštěna právě na základě dohody Shalit. Toto jádro bylo ustanoveno pro to, aby získali nějakou novou průlomovou zbraň pro válku proti Izraeli: ponorky, útočné drony, rakety, které mohou obejít systém Iron Dome atd.

Mnoho teroristů, kteří byli v roce 2011 při dohodě Shalit propuštěni, následně pokračovalo ve svých teroristických aktivitách.

07.11.2019 08:32 Daniel Žingor194Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova