Praha Jeruzalém

170 zemí hlasovalo pro prodloužení mandátu agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“. USA a Izrael byli proti.

Autor: Elad Benari, Kanada, 15.11.2019 20:00

Valné shromáždění OSN v pátek schválilo prodloužení mandátu UNRWA, agentury OSN pro „palestinské uprchlíky“, do roku 2023.

Pro prodloužení hlasovalo 170 zemí, přičemž pouze USA a Izrael hlasovaly proti. Sedm zemí se zdrželo hlasování: Kanada, Kamerun, Guatemala, Nauru, Marshallovy ostrovy, Mikronésie a Vanuatu.

UNRWA, která byla vytvořena v roce 1949, poskytuje pomoc více než třem milionům z pěti milionů registrovaných „palestinských uprchlíků“ v Jordánsku, Libanonu, Sýrii a na územích spravovaných Palestinskou samosprávou.

Je však také známá svými protizraelskými aktivitami. Během protiteroristické operace Ochranné ostří v roce 2014 byly uvnitř budovy školy spravované UNRWA nalezeny rakety Hamasu.

Podobně byla klinika UNRWA napěchovaná výbušninami a stala se v pastí pro tři vojáky IDF, které zabila. Kromě obrovského množství výbušnin skrytých ve stěnách kliniky bylo odhaleno, že stála na vrcholu desítek teroristických tunelů, což ukazuje, jak je UNRWA pevně zakotvena v strukturách Hamásu.

Nedávno zpráva etické komise OSN uvedla špatné řízení a zneužívání autority na nejvyšší úrovni UNRWA, včetně nejvyššího představitele UNRWA, generálního komisaře Pierra Krahenbuhla, který minulý týden na základě vznesených obvinění rezignoval.

17.11.2019 06:08 Daniel Žingor218Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova