Praha Jeruzalém

Izraelský poskytovatel zdravotní péče Maccabi odhaduje, že je v  Bnei Brak infikována víc jak třetina obyvatel, tedy 75 tisíc lidí. Míra infekce stále roste.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 2. dubna 2020

Ran Sa’ar, generální ředitel společnosti Maccabi, jednoho z největších izraelských poskytovatelů zdravotní péče, učinil ve čtvrtek šokující prohlášení, ve kterém odhaduje, že je koronavirem nakaženo 38% obyvatel Bnei Brak neboli 75 000 lidí.

Ve čtvrtek ráno oznámilo Ministerstvo zdravotnictví celkem 900 potvrzených případů nákazy koronavirem v Bnei Brak, což je 25% nárůst za 24 hodin.

Podle statistik Ministerstva zdravotnictví je jeden ze sedmi izraelských pacientů s koronavirem obyvatelem města Bnei Brak. Ale Sa’ar má ovšem podezření, že je skutečné číslo mnohem vyšší.

„Naléhavě žádám úřady, aby ve městě před Pasachem rozmístily policii, aby byly dodržovány pokyny Ministerstva zdravotnictví. V opačném případě se situace ještě zhorší,“ uvedl Sa’ar ve svém prohlášení. „Bnei Brak je město s významným podílem starší populace, a pokud se nepřipravíme, bude ve městě hodně mrtvých.“

Ve čtvrtek požádalo zastupitelstvo sousedního města Ramat Gan Nejvyšší soud, aby dal okamžitě celé město Bnei Brak do karantény. Tito zastupitelé požadují, aby byl Bnei Brak vyhlášen za uzavřenou vojenskou zónu a aby úřady poskytly jeho obyvatelům jídlo a léky, aby neměli důvod opouštět své domovy.

Petice rovněž žádala uzavření všech synagog v Bnei Brak, pravděpodobně kvůli zprávě ze středy, že se ve městě i nadále lidé scházeli v synagoze, a to navzdory nařízením zakazujícím jakoukoli skupinovou modlitbu.

Přestože premiér Benjamin Netanjahu ve středu večer oznámil, že vstup a výstup z Bnei Braku bude omezen, ve čtvrtek ráno se zdálo, že nebyla přijata žádná nová opatření a je nadále možný jak volný průchod do města, tak i ven.

„V ortodoxní komunitě došlo k velmi pozitivnímu posunu,“ uvedl premiér ve svém projevu k národu a ocenil tyto „haredi“ za rychlé podřízení se pokynům Ministerstva zdravotnictví. „Žel na některých místech se již tato choroba zdvojnásobila oproti zbytku země a stále se šíří.“

03.04.2020 05:52 Daniel Žingor246Zdroj: World Israel News

Klíčová slova