Praha Jeruzalém

Modrá a bílá říká, že se Likud znovu snaží otevřít oblast ohledně soudních sporů a to již poté, co se na nich obě strany dohodly.

Od: Arutz Sheva, 6.4.2020 20:15

Jednání o vládě národní jednoty mezi stranami Modrá a bílá a Likudem byla v pondělí večer pozastavena. Stalo se tak jen několik hodin poté, co unikly zprávy obsahující dohodu mezi oběma stranami.

Zdroje Modré a bílé uvedly, že po dosažení dohody ve všech otázkách se Likud znovu snažil přezkoumávat fungování soudního výboru.

„Výsledkem je, že jednání byla zastavena. Nedovolíme žádnou změnu ve fungování soudního výboru a z toho vyplývající poškození demokracie,“ uvedla strana.

Ještě před tím novinář Amit Segal z Channel 12 News zveřejnil dohodu o vládě národní jednoty mezi Likudem a Modrou a Bílou.

Podle této dohody bude uplatnění suverenity v Judeji a Samaří a v údolí Jordánu podpořeno do dvou a půl měsíců po „konzultacích“ s poslancem Bennym Gantzem a s podmínkou, že bude s tímto krokem souhlasit i americká vláda.

Kromě toho se také Yuli Edelstein nevrátí do pozice předsedy Knessetu. Bylo prý také rozhodnuto, že bude nahrazen ministr Yariv Levin.

Modrá a bílá si bude moci vybrat mezi Ministerstvem zahraničí a Ministerstvem školství a získá polovinu z 30 ministerských funkcí. Po skončení koronavirové krize se vláda rozšíří o čtyři ministerstva.

Představitelé Likudu uvedli, že „zjevná dohoda v otázce vyhlášení suverenity, kdy bude Netanjahu moci po krátké době nechat ve vládě (o anexi) hlasovat,  je pro jejich stranu velkým úspěchem.“

„Netanyahu to bude muset s Gantzem konzultovat a získat americkou podporu, ale nic víc,“ uvedly zdroje Kan 11.

07.04.2020 05:16 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova