Praha Jeruzalém

Egyptský prezident a korunní princ Saudské Arábie se údajně snaží přesvědčit arabský svět, aby navázal obchodní spojení s Izraelem.

Autor: Daniel Krygier

Arabské noviny Al-Arabi působící ve Velké Británii uvádí, že egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi a korunní princ Saudské Arábie Mohammed bin Salman povzbuzují arabský svět, aby vyřešil politické rozdíly s Izraelem a aby s tímto židovským státem navázal obchodní vztahy.

Proč se tato tichá diplomatická revoluce odehrává právě teď a co to znamená pro arabsko-izraelské vztahy?

Zatímco s Egyptem si Izrael užívá studeného míru, mezi Izraelem a Saudskou Arábií zatím neexistují žádné oficiální diplomatické vztahy. Nicméně, pod novým egyptským a saudským vedením spolupráce s židovským státem dramaticky vzrostla, přesto velká část zůstává neoficiální.

Menší arabské státy jako Omán se také připojily k sunnitsko arabskému přijetí Izraele.

Za vřelým postojem sunnitsko arabského světa vůči Izraeli je několik důvodů. Zaprvé, arabský svět se připojuje k Izraeli v tom, že vnímá šíitský režim v Íránu jako největší strategickou hrozbu v regionu.

Je ironické, že ačkoliv se bývalému prezidentovi Obamovi nepodařilo vyřešit arabsko-izraelský konflikt, jeho Íránská dohoda přiblížila sunnitsko arabský svět k Jeruzalému.

Očekává se, že blízkovýchodní mírový plán prezidenta Trumpa bude odhalen v ne tak vzdálené budoucnosti. Přestože jeho detaily jsou stále oficiálně neznámé, pravděpodobně bude tlačit jak Jeruzalém, tak Ramallu, aby učinili ústupky pro mír.

Zatímco pro Izrael nejsou bolestivé ústupky cizí, předchůdci prezidenta Trumpa se vyhnuli tomu, aby úspěšně zatlačili na Rammalu, aby se smířila s realitou židovského státu na Blízkém východě.

Místo toho bylo Arafatovi a jeho nástupci Abbasovi dovoleno hrát dvojí hru, kdy se západem mluvili o “míru”, zatímco mezi svými dále obhajovali válku proti židovskému státu.

Za prezidenta Trumpa již byl Ramallah svědkem přesunu americké ambasády do hlavního města Izraele, uzavření úřadu Palestinské samosprávy ve Washingtonu a ukončení amerického financování agentury UNWRA sponzorující teroristy.

Egypt a Saudská Arábie cítí, že v Bílém domě je nová politická realita a usilují o to, udržet si s Trumpovou vládou dobré vztahy. Především Saudové, po kontroverzní kauze s novinářem Khashoggi, chtějí být vnímáni jako hlas umírněnosti a míru. Podporováním vztahů s Izraelem Rijád doufá, že zachrání své zhoršující se vztahy s Washingtonem.

Blízký východ prošel od neúspěšného arabského jara ohromnými změnami. V minulosti byl konflikt mezi Izraelem a Palestinskou samosprávou využíván arabským světem jako vítané rozptýlení od jeho vlastních socioekonomických problémů a politických krizí, které si sám zavinil.

Avšak tato taktika už dál nefunguje. Zvyšující se počet mladých vzdělaných Arabů žene své vůdce k zodpovědnosti a požaduje, aby se režim zaměřil na řešení drsných životních podmínek ve většině arabského světa.

Pod vedením Egypta a Saudské Arábie sunnitsko arabský svět víc a víc přejímá pragmatický pohled na Izrael a na svět. Židovský stát je vnímán jako jediná regionální mocnost, která může efektivně zastavit agresivní expanzi Íránu.

Navíc, Egypt a Saudská Arábie dychtí po zmodernizování svých stagnujících ekonomik. Obchod a spolupráce se světovou technologickou špičkou Izraelem je vnímán jako důležitý krok k rozvoji jejich ekonomik.

Uznávají, že v době, ve které jsou znalosti a technologické dovednosti více ceněné než ropa se start-upová mocnost stala příliš důležitou, než aby ji bojkotovali.

07.12.2018 14:00 Lucie Krchňáková958Zdroj: World Israel News

Klíčová slova