Praha Jeruzalém

Při Pesachovém úklidu nejmenovaný provinilec prozřel k pokání a vrátil 2 000 let starou zbraň, kterou z Davidova města ukradl jako vzdorný teenager 

Autor: Ruth Schusterová 17. března 2020, Haaretz

Konec může nebo nemusí být blízko, ale někteří lidé jsou podněcovaní představou blížící se zkázy k návratu starožitností benevolentním úřadům, které ukradli před lety či dokonce před desítky let.

Poslední archeologický artefakt, který má být se zahanbením navrácen do rukou Izraelského státu je kamenný projektil do balisty ukradený před 15 lety z archeologického naleziště v Jeruzalémě. Podnět? Neobvyklá apokalypsa – koronavirus.

Nejmenovaný kajícník se rozhodl Izraelskému úřadu pro památky vrátit 2000 let starou zbraň , protože – jak vysvětlil pobaveným úředníkům – koronovirová krize ho vedla k podezření, že se blíží konec světa.

Pro objasnění, kající se zloděj nepřišel do kanceláře IAA (Israel Antiquities Authority – Izraelský úřad pro památky; pozn.překl.) bijící se kamennou koulí do hlavy. IAA se dozvěděla o kacířově lítosti prostřednictvím facebookového příspěvku jeho prostředníka – Moshe Maniese -, který zprostředkoval návrat artefaktu bez odhalení identity samotného zloděje.

„Jednalo se o dva“ shababniky „(hebrejské slangové slovo pro Haredi mladíky, kteří „sejdou z cesty“ – ale ne úplně. Shababnikim neopouštějí komunitu, ale chovají se nevhodně a zanedbávají intenzivní studium.), kteří před 15 lety při prohlídce Davidova města narazili na vystavené balistické kameny, které byly v dávných dobách katapultovány na hradby města, vysvětlil Manies představitelům IAA. A jeden z chlapců si vzal kámen domů.

Zdá se, že krádež ho v průběhu let příliš netrápila. Oženil se, založil rodinu, vedl život jako lidé, kteří archeologické artefakty běžně nekradou. Ale na kámen nezapomněl.

Při důkladném domácím úklidu pro nadcházející svátek Pesach byl konfrontován nejen se špínou svého domova, ale i své minulosti.

Balistický kámen, který kajícník přes prostředníka navrátil Credit: Clara Amit, IAA

„Apokalyptický pocit vyvolaný koronavirem ho utvrdil v tom, že dozrál čas, aby ulevil svému svědomí, a požádal mě, abych mu pomohl vrátit artefakt Izraelskému úřadu pro památky“, prozradil Manies.

Mrtvá těla a kletby

Krádež starožitností není bohužel nic vzácného. Ve skutečnosti je to prakticky profese – prodej archeologických artefaktů na černém trhu.

Výčitky jsou vzácné, ale občas se vyskytnou. Jedním z výjimečných případů byl návrat „kostnicové“ truhly se zdobnou rytinou z období Druhého chrámu v roce 2011.

Kajícník, obyvatel Tel Avivu, řekl překvapeným zaměstnancům IAA, že starožitnost koupil od arabského obchodníka a od té doby měl truhlu uloženou ve své ložnici.

Jednoho dne ukázal starožitnost návštěvě a host mu řekl, že ta krásná truhla je ve skutečnosti úložiště pro kosti, které zůstaly po tělesných ostatcích. Datuje se do doby těsně před nebo do prvního století př.n.l., a neměla by být uchovávána doma, ale v muzeu.

Jakmile si náš hrdina vyslechl pravdu o starožitnosti, kterou vystavoval na odiv, zalekl se morbidní představy kostnice, která pravděpodobně kdysi obsahovala ostatky mrtvé osoby a rozhodl se starožitnosti zbavit.

Při studiu „kostnicové“ schránky IAA usoudila, že obsahovala ostatky Žida a byl vyrobena v kamenické dílně v Jeruzalémě
zřejmě mezi 10 př.n.l. až 70 n.l. Rytina se vyznačuje vybraným provedením židovských symbolů té doby – rozet a rovnoběžníkových ornamentů.

Detektivové z IAA mají podezření, že kostnice byla ukradena vykradači hrobek na židovském pohřebišti v Jeruzalémě.

Příliš dlouhé pokání může představovat sladkou pomstu samu o sobě. V jiném pozoruhodném případě byli zaměstnanci Muzea islámských a blízkovýchodních kultur v Be’er Shevě překvapeni, když na nádvoří našli opuštěnou tašku – ještě více byli překvapeni, když v ní našli vzkaz – samozřejmě nepodepsaný.

„Toto jsou dva římské balistické kameny z archeologického naleziště Gamla,“ stálo v poznámce. Gamla (také známá jako Gemala) bylo starověkého město v severní části Izraele posazené ve vrcholcích hor u Galilejského jezera. V přiloženém dopise zloděj vysvětlil, že našel dva kameny na úpatí kopce – v místě, které bylo před 2000 lety židovským osídlením.

Osídlení Gamla z období Druhého chrámu Credit: Yaron Kaminsky

Zloděj se přiznal, že kameny ukradl v červenci 1995 a od té doby mu přinášeli pouze potíže. Dopis zakončil zvoláním: „Nekraďte starožitnosti! “. Neznámý kajícník se nezmínil, zdali problémem bylo jeho svědomí nebo třeba jeho matka.

V Gamle bylo nalezeno nejvíce (přes 2000) balistických kamenů z raného římského období, jak potvrdil v roce 2015 Haaretzu exkavátor Danny Syon.

Římané stříleli tyto kameny na obránce města, aby je udrželi ve vzdálenosti od hradebních zdí, aby nakonec hradby probořili beranidlem. Kameny byly ručně sekány na místě vojáky nebo zajatci.

Starověcí Římané používali katapult ke zničení hradeb měst jejich nepřátel

A nakonec je tu případ kněze ze státu New York, který žádal o odpuštění za člena své kongregace, který ukradl před deseti lety v Jeruzalémě kámen a od té doby trpěl výčitkami svědomí. Kámen byl navrácen a od té doby leží v bezpečí muzijního skladu.

26.03.2020 05:50 Jitka Zich298Zdroj: Ha`aretz