Praha Jeruzalém

Volební preference ukazují, že premiér Ariel Šaron i nadále přichází v důsledku skandálu o podporu. Před měsícem strana Likud vyhrávala na celé čáře se 40 mandáty. Teď už má pouze mezi 27 a 30 mandáty. Šaron byl dokonce obviněn z toho, že byl před několika lety zapleten do kampaně týkající se ilegálního financování. Toto obvinění Likudu také neprospělo a poznamenalo ho dalšími ztrátami v řadách voličů. Umírněná Strana práce se stále drží za Likudem se 22 mandáty. Stále se předpokládá, že Šaron ve volbách zvítězí, ale při vytváření stabilní vlády bude pravděpodobně odkázán na Umírněné. Jinými slovy, nová vláda asi nebude o nic stabilnější než ta předchozí.

Aby voliče přilákal zpátky, plánuje Šaron vyvrátit obvinění, která proti němu byla vznesena, a to na tiskové konferenci dnes večer. Zítra dojde k prvnímu veřejnému vysvětlení aféry „Sharongate.“ „Kdokoli šíří tuto pomluvumá jeden jediný cílsvrhnout předsedu vlády,“ řekl Šaron reportérům. Ještě před měsícem byl Šaron označován za „teflonového“ premiéra, ale v těchto dnech už toto pojmenování příliš nesedí.

Bývalí voliči Likudu se nyní přiklání zejména k protináboženské straně Šinui a ultraortodoxní straně Šás. První z jmenovaných aspiruje na 17 mandátů, druhá na 13. To znamená značná zlepšení oproti původním průzkumům, které například straně Šás připisovaly pouze 6 křesel. Zatímco Šás je pravicový spojenec Likudu, Šinui nemá k palestinské záležitosti vyhraněný postoj. Považuje se spíš za stranu orientovanou na střed politického spektra než za levicovou nebo pravicovou.

09.01.2003 00:00 4