Praha Jeruzalém

Premiér Ariel Šaron dokončil koaliční dohodu s ultrasekulární stranou Šinui a radikální Národně religiózní stranou a vytvořil tak vládu s těsnou většinou (61 křesel ze stodvacetičlenného Knessetu). Doufá, že ostatní strany se připojí později a posílí koalici. Dohoda se stranou Šinui je překvapením, protože to znamená, že ultraortodoxní strany, které ve vládě mají značný vliv, jsou nyní mimo hru. Ultraortodoxní strana Šas, tradiční Šaronův pravicový spojenec, premiéra označil za zrádce.

Postoj strany Šinui k palestinskému konfliktu je nejasný, ale její předseda Tommy Lapid je se Šaronem zajedno v tom, že by Izrael neměl jednat o míru s Arafatem. Nicméně, hlavním cílem strany je zrušit výsadní práva ultraortodoxních Židů, kteří ztratili podporu světské většiny. Mnoho mladých ultraortodoxních Židů například neslouží v armádě, ale má odklad ke studiu Tóry.

Přítomnost Národně religiózní strany ve vládě by mohlo ohrozit Šaronovo přijetí plánu zvaného „road map“, což je plán ukončení více než dva roky trvajících sporů s Palestinci, podporovaný evropskými státy, OSN a USA. Plán kupříkladu požaduje zastavení židovského osidlování, ale předpisy týkající se nové vlády takováto ustanovení neobsahují. Mluví pouze o rozšiřování osad podle přirozeného růstu.


24.02.2003 00:00 4