Praha Jeruzalém

Až sedm palestinských civilistů bylo zabito při nepodařeném leteckém úderu na utečenecký tábor v Pásmu Gazy. Z izraelského vrtulníku byly odpáleny dvě rakety; zatímco jedna zasáhla vůz s teroristy, druhá se minula cíle a dopadla do shluku přihlížejících civilistů, kteří se seběhli po prvním výbuchu. Palestinci tvrdí, že ozbrojenci z vozu uprchli. Izrael je zase přesvědčen, že tři z mrtvých nebyli civilisté, nýbrž teroristé, ale není možné to dokázat.

Incidentu předcházel pokus pěti teroristů o infiltraci do Izraele přes bezpečnostní plot v Gaze. Dva muži byli zastřeleni a další tři ujeli autem. Izraelský vrtulník je pronásledoval a před uprchlickým táborem Nuseirat na ně vystřelil rakety. Je otázka, proč piloti nestříleli ještě před dosažením této hustě obydlené oblasti.

Neúspěšný zásah opět předestřel otázku cílených likvidací teroristů. Zástupce premiéra Ehud Olmert sdělil, že tato politika odstrašování bude pokračovat „ve světle vražedných činů teroristických skupin.“ Armáda obviňuje palestinské teroristy, že využívají civilisty jako živé štíty, na druhou stranu její kritici ve vládě i opozici jsou přesvědčeni, že by tato strategie neměla být využívána, protože je neefektivní a zvyšuje motivaci teoristických skupin provádět útoky.

Palestinský premiér Ahmed Kurája popsal letecké útoky jako hrozné zločiny a dožadoval se mezinárodní intervence. Tyto akce jsou podle něj nebezpečným dokladem záměru Spojených států opustit svou roli v mírovém procesu.

Izrael byl ústy Javiera Solany odsouzen rovněž ze strany EU, která sice plně uznává právo Izraele na ochranu svých obyvatel před teroristickými útoky, ale izraelská vláda by měla vyvinout maximální úsilí o zabránění civilním ztrátám. Tradičně proarabská Francie šla dále – v prohlášení francouzského ministerstva zahraničí je řečeno, že „tyto vražedné vojenské operace jen sytí kolotoč násilí“.

21.10.2003 00:00 5