Praha Jeruzalém

Kneset dnes večer schválil většinou hlasů jmenování nového ministra obrany Ehuda Baraka. Nově zvolený předseda Strany práce na tomto postu nahradil dosavadního předsedu strany, Amira Peretze.
Ve prospěch Ehuda Baraka hlasovalo 46 poslanců, 22 jich bylo proti. Barak poté složil přísahu a stal se tak oficiálně členem vlády.
Předsedkyně Knesetu, Dalia Itzik, popřála Barakovi v nové funkci úspěch a řekla, „Neznám mnoho lidí, kteří by věnovali velkou část svého života obraně země, tak jak jste to udělal vy. Jsem přesvědčena o tom, že rezort obrany dnes získal významnou posilu.“
Předsedkyně Knesetu také pořádala formální přípitek na počet nového ministra, kterého se účastnil také jeho předchůdce a politický rival, Amir Peretz, a další vysocí představitelé. Během přípitku telefonoval z New Yorku premiér Olmert, aby poblahopřál Barakovi ke jmenování a aby poděkovali Amiru Peretzovi za jeho službu na postu ministra obrany.
Rychlá výměna na postu ministra obrany přišla téměř okamžitě po Barakově vítězství v primárkách Strany práce. Peretz, který informoval Olmerta před několika měsíci o tom, že zvažoval rezignaci ze svého postu, zůstane pravděpodobně ve vládě jako ministr bez portfeje.

18.06.2007 00:00 8Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News