Praha Jeruzalém

Jordánský král Abdulláh II. vyzval v neděli svou vládu k urychlení zavádění jaderného programu poprvé vyhlášeného letos v lednu, jehož cílem bude snížit výdaje Jordánska za dovoz energií. Král zdůraznil potřebu nových zdrojů pro výrobu elektřiny a odsolování vody.
Podle Khalída Túkana, ministra pro vědecký výzkum, bude jaderná energie v roce 2030 představovat 30 procent veškeré energie, kterou Jordánsko vyrobí. Jaderná energie by měla Jordánsku snížit náklady v průmyslu a službách a podpořit ekonomický růst.
Jordánsko má pro potřeby jaderného programu k dispozici 80.000 tun uranu a dalších 100.000 tun obsažených ve fosfátových ložiscích.
Kromě Jordánského království oznámily plány na rozvoj mírového jaderného programu další blízkovýchodní země: Egypt a šest zemí Výboru pro spolupráci arabských zemí v Perském zálivu (Bahrajn, Kuvajt, Omán, Katar, Saúdská Arábie a Spojené Arabské Emiráty).
Tento vývoj probíhá na pozadí stoupajícího regionálního napětí kvůli íránskému jadernému programu samotným Íránem označovanému za mírový, ale ze strany USA a Izraele vnímanému jako prostředek pro získání jaderných zbraní.

27.08.2007 00:00 1