Praha Jeruzalém

Pravicové strany v Izraeli vyjádřily rozhořčení nad rozhodnutím státního zastupitelství vytvořit nezávislou komisi k přezkoumání případu cílené likvidace velitele Hamásu, Saláha Šehadeha, leteckým zásahem v roce 2002. Šehadeh zemřel poté, co izraelské letectvo shodilo v jeho čtvrti v Gaze tunovou bombu, která spolu s ním zabila dalších 15 civilistů včetně žen a dětí.
Akce bude přezkoumána na základě petice podané skupinou hájící lidská práva. Signatáři petice napsali, že by mělo být vyšetřeno, zda bylo možné předvídat ublížení nevinným dětem a ženám.
Poslanec za Národní jednotu-Národní náboženskou stranu, Effie Eitam, řekl, že „bojoví piloti se budou bát vystoupit ze svého letadla kvůli strachu z právní komise, která na ně bude čekat.“ Poslanec ze stranu Izrael, náš domov, Israel Hassún, navrhl poslat členy komise k provedení přezkoumání do Sderotu zasahovaného raketami Kassám. „Stát Izrael by měl vytvořit vyšetřovací komisi ten den, kdy Hamás vytvoří svou komisi, aby vyšetřil, jak dokáže během jediného dne zabít tolik nevinných Židů,“ řekl Hassún a dodal: „V předvečer Jom Kippur bych čekal, že ti, kdo podali tu bláznivou petici, se oddají introspekci na památku obětí, které zemřely kvůli Šehadehovi.“
Poslanec za Stranu práce a bývalý šéf Mossadu, Danny Yatom, řekl, že mnoho operací již bylo dříve zrušeno kvůli tomu, že hrozilo zabití nevinných civilistů. Jindy však je známo, že hrozí ohrožení civilistů, ale i přes toto zohlednění je operace schválena.
-zkráceno-

18.09.2007 00:00 4