Praha Jeruzalém

[IMG R 10036]Bezpečnostní jednotky během posledního měsíce a půl zmařily sedm sebevražedných bombových útoků v Izraeli, informoval o tom šéf Šin Bet, Juval Diskin. Pokračující nasazení armády, Šin Bet a policie prý stojí za současným relativním klidem v zemi.
Operace armády ve vesnici Bejt Ilma poblíž Nábulusu pomohla zabránit rozsáhlému sebevražednému útoku v Tel Avivu během svátků. Řekl ale, že je znepokojen tím, že se pás s výbušninou dostal až do Tel Avivu, tedy přes několik kontrolních stanovišť.
Byl také pozorován významný pokles v počtu raket dopadajících na Izrael z Gazy. Ze 110 raket v srpnu klesl počet na 85 raket v září. Šin Bet připisuje tento pokles rozhodnutí Hamásu o nestřílení raket. Na druhé straně se ale od chvíle, kdy se Hamás dostal k moci, zvýšilo pašování zbraní do Gazy.
Šéf vojenské zpravodajské služby, Amos Jadlin, na zasedání vlády řekl, že je nepřekonatelná propast mezi Abbásovou touhou vést hodnotný proces a jeho schopností implementovat ho v realitě. Pokud by prý Hamás věřil tomu, že mírový summit může přinést nějakou změnu, využil by všech možností, včetně teroristických útoků, aby ho zhatil.
Jadlin také dodal, že podle zpravodajských odhadů si Hamás upevnil kontrolu nad Gazou. Vyvrátil také zprávy o tom, že je v Gaze humanitární krize.

08.10.2007 00:00 3