Praha Jeruzalém

Po týdnech mlčení izraelská armáda potvrdila, že izraelské letectvo v září zaútočilo na cíle v Sýrii. Armáda nicméně neodhalila ani místo ani cíle útoku. Podle zahraničních médií byl útok směřován na vojenskou základnu, na které bylo umístěné severokorejské jaderné vybavení.
6. září syrská zpravodajská agentura oznámila, že izraelské letouny narušily syrský vzdušný prostor. Izrael odmítl tyto zprávy komentovat. Opoziční lídr Benjamin Netanjahu byl prvním izraelským představitelem, který zvřejnil, že o tomto rozhodnutí věděl.
Kancelář premiéra Olmerta dnes kometovala rozhodnutí vojenského cenzora dovolit armádě potvrdit akci letectva. Izraelská média tak již nemusejí citovat v této otázce zahraniční zdroje.
Reportér Ynet, Ron Ben-Yishai, navštívil Dir a-Zour, místo v Sýrii kde k útoku mělo dojít. Tamní obyvatelé reagovali na jeho dotazy o izraelském útoku spíše znuděně. „Izraelská letadla tudy proletěla, dělala hodně hluku a možná něco odhodila, ale žádné výbuchy na zemi jsme neslyšeli,“ řekli mu. „Všechny ty řeči o napětí (mezi Izraelem a Sýrií) není nic víc, než že se Sýrie snaží Izraeli ukazovat své svaly. Není tu žádná opravdová hrozba.“

02.10.2007 00:00 2