Praha Jeruzalém

[IMG R 10278]Z výsledků průzkumu pořádaného Ynet a nadací Gešer vyplývá, že 62% Izraelců by si přálo být pochováno při náboženském obřadu a více než 51% Izraelců se domnívá, že by tradiční židovský pohřeb neměl být měněn.
Při pohřebu svých rodiných příslušníků dává 62% obyvatel přednost tradičnímu židovskému pohřbu, jen 17% pak sekulárnímu. Jen 4% se vyslovila pro, v Izraeli značně kontroverzní, pohřeb žehem. Většina Izraelců nechce změnu tradičního židovského pohřbu a zůstávají věrni tradici. 51% Izraelců totiž popisuje tradiční židovský pohřeb jako jediněčný a neměl by být proto měněn. Zbytek dotázaných by si rádo prosadilo některé změny.

I sekulární Izraelci se v této otázce kloní k tradici, celých 43% z nich nevidí důvod pro změnu obřadu, dalších 9% by k němu jen rádo něco přidalo.

Jiný pohled mají ale Izraelci na pohřby vojáků. Zejména s ohledem na to, že v izraelské armádě slouží jak Židé, tak i nežidovští vojáci a existují tudíž jisté spory o tom, jak tuto situaci vyřešit. Většina Izraelců, 62%, si myslí, že by nežidovští vojáci měli být pochováni na běžných hřbitovech, po boku svých židovských spolubojovníků. Jen 9% si myslí, že by měli být pochováni na sekulárních hřbitovech a 7% by jim vyhradilo místo na okraji židovských hřbitovů.
Podle Šoši Beker, ředitelky Gešer, je tento pohled dán tím, že izraelská veřejnost vnímá zásadní  a národní úlohu, kterou izraelští vojáci hrají a proto by lidé rádi viděli všechny padlé vojáky pohřbené společně na vojenských hřbitovech.

28.11.2007 00:00 3