Praha Jeruzalém

[IMG R 10050]Americké Centrum pro strategická a mezinárodní studia (CSIS) vypracovalo scénář možného konfliktu mezi Izraelem a Íránem. Tato hypoteticky zaměřená studie zkoumá různé možnosti vývoje války vedené nekonvenčními prostředky. Izraelská jaderná válka s Íránem by měla trvat pravděpodobně tři týdny, vést ke smrti 16 až 28 milionů íránských civilistů a 200 až 800 tisíc Izraelců. Počet obětí dalších nepřímých následků jako spadu a radiace studie neodhaduje.
Podle studie by nutným předpokladem takové jaderné konfrontace bylo neuskutečnění preventivního úderu Izraelem a Spojenými státy. Nedošlo-li by k němu, Írán by mohl mít v druhé dekádě 21. století k dispozici asi 30 jaderných hlavic. Izrael má naproti tomu již dnes k dispozici asi 200 jaderných hlavic pro odpálení ze vzduchu i z moře.
Zajímavý je odhad pravděpodobnosti přežití a obnovy jak populace, tak ekonomiky: studie tento potenciál přiřazuje pouze Izraeli, ale nikoli Íránu. Tento závěr je vyvozen z faktu, že Izrael má silnější a účinnější bomby, včetně megatunové jaderné bomby, zatímco Írán doposud nepřekročil 100 kilotun. Izraelská bomba může způsobit třikrát více obětí a má desetkrát rozsáhlejší oblast přímého zabití.
Pravděpodobným cílem v Izraeli by byla centrální oblast od Tel Avivu po Ašdód a také severněji Haifa. Izrael má na seznamu cílů těchto deset íránských měst: Teherán, Tabriz, Isfahan, Qazvin, Širáz, Jazd, Kerman, Qom, Ahvaz a Kermanšáh.
Írán by měl nižší míru přesnosti zacílení síly úderu na největší izraelská městská centra a pravděpodobně by také byl zastaven izraelskou protiraketovou obranou, především protiraketovým štítem Arrow 2, jenž by zřejmě sestřelil většinu raket odpálených Íránem.
Studie se zabývá i případným zapojením Sýrie do konfliktu. Sýrie by mohla způsobit smrt dalších 800.000 Izraelců svými chemickými nebo biologickými zbraněmi. Zároveň by však v případě izraelské jaderné odvety utrpěla kolem 18 milionů obětí. Pokud by se bojů zúčastnil i Egypt, Izrael by odpověděl jaderným útokem na Káhiru a další velká města, a také by zničil Asuánskou přehradu.

25.12.2007 00:00 6