Praha Jeruzalém

[IMG R 10434]Německý ministr zahraničí, Frank-Walter Steinmeier v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že je proti tomu, aby jeho země pomáhala státům vytvářet jaderné programy pro mírové účely. Podle Steimeiera byly dříve doby, kdy Německo souhlasilo s pomocí zemím vytvořit a udržovat jaderné reaktory užívané pro mírové účely. Steinmeier nicméně nesouhlasí s rozšířenou distribucí jaderných technologií do arabských států kvůli latentnímu nebezpečí, které je s tím spojeno.

Steinmeier byl dotázán, zda schvaluje iniciativu francouzského prezidenta, Nicolase Srakozyho, pomoci arabským státům s civilní jadernou energií, v zájmu zachování kontroly nad jejím vojenským využitím.
„Nemohu souhlasit s používáním jaderné energie jako řešení světových energetických problémů, nebo s rozšiřováním jaderných elektráren v regionech, které nemají dostatek schopností vypořádat se s touto technologií a je tam nedostatečná jistota politické stability,“ řekl Steinmeier.

Íránský jaderný program dostal v pondělí podporu poté, co Rusko oznámilo první dodávku jaderného paliva do reaktoru v Bušeru, který je ve výstavbě. Následovalo to poté, co se obě země dohodly na rozvrhu dokončení prací na reaktoru.

18.12.2007 00:00 3