Praha Jeruzalém

[IMG R 10213]Syrský ministr obrany, Hassan Turkmani, přicestoval v sobotu večer do Teheránu, aby ujistil znepokojené íránské představitele o tom, že i přes obnovené rozhovory s Izraelem je Sýrie stále oddána Íránu. Hassan Turkmani se setká se svým íránským protějškem a s dalšími významnými představiteli. Schůzka s íránským prezidentem Ahmadinežádem ještě nebyla potvrzena.

Írán, zejména pak jeho prezident, byl obnovenými jednáními Sýrie s Izraele rozladěn. Sýrie ale Írán okamžitě ujistila o tom, že na podmínky Izraele, mezi kterými je i přerušení vztahů s Íránem a teroristickými organizacemi, nepřistoupí.

Íránský ministr zahraničí, Manouchehr Mottaki, se oficiálně k tématu obnovených rozhovorů vyjádřil při sobotním setkání s politickým šéfem Hamásu, Khaledem Mašálem. Řekl, že Golany patří Sýrii a že se „sionistický režim“ (označení používané Íránem pro Izrael) musí z Golan stáhnout.

Mašál byl ve svých komentářích opatrný a samotné vyjednávání nekritizoval (Mašál a další představitelé organizace Hamás momentálně sídlí v Sýrii a dostává se jim od Sýrie podpory). Vyjádřil ale svou skepsi a řekl, že je izraelský premiér Olmert příliš slabý na to, aby předal Sýrii Golanské výšiny, což je krok, který je spojen s možným uzavřením míru se Sýrií.

25.05.2008 00:00 8