Praha Jeruzalém

Izraelští odborníci byli zasaženi hlubokými a autentickými projevy lásky k státu Izrael.

Autor: Steve Leibowitz, World Israel News

Když americký viceprezident Mike Pence v úterý ukončil třídenní návštěvu Izraele, ti, kteří pečlivě naslouchali tomu, co říkal, odešli s pocity, že je jedinečným a skutečným přítelem Izraele, jehož přesvědčení pochází z hloubi duše člověka vedeného jeho evangelickými křesťanskými zásadami a pohledem na svět, který vidí Spojené státy a Izrael v centru božského plánu.

Dan Diker z Jeruzalémského centra pro veřejné záležitosti popsal Penceův pondělní projev v Knessetu jako „jeden z největších projevů, jaký kdy byl v Knessetu učiněn. Jeho slova odrážejí to, co cítí Američané směrem k Izraeli.“. Podle Dikera Pence vnímá USA a Izrael jako dva národy, kteří sdílejí zájem o svobodu, nezávislost a spravedlnost a představují to nejlepší z židovsko-křesťanské tradice.

Profesor Yoel Cohen z School of Communications z Arielské univerzity poznamenal, že navzdory jeho evangelicko křesťanskému přesvědčení „Pence znovu potvrdil americký závazek ke statu quo na svatých místech, který přímo nezohledňuje spojení židovského národa s Chrámovou horou a jejich právo modlit se tam. Určitě zde nebyla projevena žádná podpora pro obnovu třetího chrámu.“.

Diker Penceovy komentáře ke svatým místům vysvětloval jako „pragmatickou potřebu poskytnout Jordánsku jistotu, že navzdory deklaraci prezidenta Trumpa, kdy USA uznávají Jeruzalém jako hlavní město Izraele, nedochází pro ně ke změně statu quo Chrámové hory“.

Silná sionistická podpora

Col. Miri Eisin, bývalý ředitel odboru pro komunikaci kanceláře premiéra, řekl pro World Israel News (WIN): „Pence přinesl vzkaz, který velmi důsledně vychází z jeho evangelicko-křesťanského pohledu na svět. Mnozí v Izraeli jsou šťastni, že to mohli slyšet a oceňují velmi silnou sionistickou podporu od těchto křesťanských evangelikálů.“.

Lenny Ben-David, bývalý ředitel společnosti AIPAC-Israel, řekl WIN: „Pence projevil planoucí vášeň pro Izrael a židovský lid. Současně však doručil důležité zprávy směrem k mírovému procesu, přesahující jeho hranice evangelikála nebo zástupce US pravice.

„Řekl, že dvoustátní řešení je možné, pokud to obě strany budou chtít.“ a vyzval Palestince, aby přišli a vyjednávali. Zahrnul zde také Saúdskou Arábii, Jordánsko a Egypt jako regionální partnery, které mají odlišný přístup oproti předchozím reprezentacím.“.

V otázce Íránu Pence zásadně trval na potřebě nové dohody o jaderných zbraních a silných sankcích a zároveň prohlásil, že USA nikdy nedovolí Íránu vyvinout jadernou zbraň. Ben-David pro WIN uvedl: „Byla to krásná chvíle, kdy Pence, během jeho řeči v Knessetu, přímo oslovil iránský lid a povzbudil statečné Iránce protestující proti své tyranské vládě.“.

Podle Dikera „vyjádření Penceho k Íránu jsou potvrzením izraelského pohledu, že Írán je teroristický stát. Znovu vyzdvihl k řešení problémy, které dříve obvykle přednášel Netanjahu, a které předchozí administrativa neřešila. Spojené státy a Izrael jsou nyní v jaderné otázce Íránu naprosto zajedno.“.

Jak se bude vzpomínat na návštěvu Pence? Podle Ben-Davida „Pence prokázal, že je velmi dobrým přítelem Izraele, a to nejen politickým přítelem. Toto je hluboké přátelství duše, které vychází z víry – náboženského přesvědčení a identifikace s židovským lidem a Izraelským státem.“.

23.01.2018 23:36 Daniel Žingor826Zdroj: World Israel News