Praha Jeruzalém

Prezident PA strhal americkou mírovou iniciativu a řekl, že Palestinci čelí „provokaci“, která začala Balfourovou deklarací.

Autor: Elad Benari, 11/11/18 03:55

Prezident Palestinské samosprávy (PA) Mahmoud Abbas v sobotu v noci znovu kritizoval mírovou iniciativu, kterou prosazuje americký prezident Donald Trump.

„Tato „Dohoda století“ neprojde a o osudu palestinské země rozhodne palestinský národ,“ řekl Abbás ve svém projevu 14 let od úmrtí bývalého přezidenta PA Jassera Arafata. Jeho vyjádření byla uvedena v Channel 10 News.

„Zůstaneme v naší zemi a budeme jednat. Naše vlajka bude i nadále viset na zdech Jeruzaléma, jak jste vždy chtěl,“ řekl směrem k Arafatovi. „Etapa, kterou palestinský lid prochází, je jednou z nejnebezpečnějších vůbec – provokace, která začala Balfourovou deklarací, ještě neskončila. Tato okupace musí skončit. Nenajdete ani jednoho Palestince, který by byl ochoten vzdát se práv palestinského lidu.“

Jeho vyjádření přichází pár dnů poté, co Jason Greenblatt, americký zástupce pro mezinárodní vyjednávání, navštívil Izrael a setkal se s premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle zpráv ze soboty Greenblatt, na závěrečné schůzce v Londýně několik dní po setkání s Netanjahuem, řekl, že USA „brzy“ oznámí jejich mírový plán.

Abbas odmítl pokusy USA znovu zahájit mírové rozhovory s Izraelem a bojkotuje USA od té doby, co v prosinci loňského roku Trump uznal Jeruzalém hlavním městem Izraele.

Ve svých vyjádřeních ze soboty prezident PA také zmínil egyptské snahy o zprostředkování příměří mezi Izraelem a Hamasem v Gaze.

„Pokusy o oddělení Gazy od vlasti neuspějí. Jsme vděční za úsilí Egypťanů o realizaci dohody o příměří z roku 2017“, řekl.

Tyto komentáře přišly po zprávě libanonských novin Al Akhbar, podle nichž Izrael a Katar vytvářejí dohodu, která by Hamasu umožnila provozovat námořní přechod mezi Gazou a Kyprem.

V rámci vznikajícího příměří dostali státní úředníci z Gazy v pátek první výplatu financovanou Katarem a to po měsících, kdy nedostávali nic.

Hotovost byla doručena na izraelské území z Jordánska přes Allenbyho most a poté převezena do pásma Gazy přes Erez Crossing.

Izrael pečlivě sleduje, jak budou tyto peníze utraceny, protože v Izraeli existují obavy, že budou katarské peníze vyplaceny na podporu terorismu Hamasu.

11.11.2018 03:55 Daniel Žingor163Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova