Praha Jeruzalém

Senior představitel Fatahu tvrdí, že Izrael nechce mír a hrozí, že PA přehodnotí své vztahy s židovským státem.

Autor: Dalit Halevi, 30.12.2018 06:02

Mohammad Shtayyeh, člen ústředního výboru Fatah, v sobotu řekl, že vedení Palestinské samosprávy (PA) usiluje o nové vymezení vztahů s Izraelem na politické, bezpečnostní, právní a ekonomické úrovni.

V rozhovoru s oficiální zpravodajskou agenturou PA Wafa Shtayyeh uvedl, že politická cesta k řešení je nyní uzavřena, protože v Izraeli není pro jednání o míru žádný partner.

„Pro nás, okupovaný palestinský lid, není Izrael ani partnerem, ani spojencem,“ řekl Shtayyeh a dodal: „Izrael okupuje naši zemi a tato okupace musí skončit. Máme právo proti ní bojovat a hnutí Fatah zastupuje tento všelidový odpor proti okupaci a máme strategii jak bojovat.“

Poznamenal, že Palestinská samospráva zřídila výbor, aby přezkoumala otázku uznání Izraele a pokud dojde k novému závěru, PA pozastaví uznání Izraele, zruší ho nebo k němu přijme jiný návrh navržený výborem.

Podle Shtayyeha chtějí Palestinci dvoustátní řešení, ale Izrael vede k řešení jednoho státu, ve kterém židovská menšina ovládá palestinskou většinu.

Předseda AP Mahmúd Abbás nepřetržitě odmítal výzvy předsedy vlády Benjamina Netanjahua, aby se posadil k mírovým jednáním a místo toho se rozhodl předložit podmínky pro jednání s Izraelem.

V září Abbas jednoznačně popřel americká tvrzení, že PA odmítla přistoupit k mírovým rozhovorům s Izraelem a řekl, že „neodmítli jednání, jak tvrdí Izraelci“, a dodal, že je palestinská strana „připravena k jakýmkoli soukromým nebo veřejným rozhovorům.“

Abbás také odmítl mírový plán Trumpovy administrativy dokonce ještě předtím, než byl vůbec odhalen. Prezident PA bojuje proti USA od té doby, co Trump v prosinci minulého roku uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele.

30.12.2018 06:14 Daniel Žingor191Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova