Praha Jeruzalém

Generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit říká, že se arabské země, s ohledem na nedávné konflikty, musí zaměřit na další otázky.

Autor: Gary Willig, 17.1.2019 20:08

Generální tajemník Ligy arabských států Ahmed Aboul Gheit uvedl, že význam, který arabské státy přisuzují arabsko-izraelskému konfliktu, se v posledních letech „snížil“.

„Existuje více naléhavých otázek, s nimiž se musíme potýkat, protože arabský svět se dramaticky změnil,“ řekl Aboul Gheit v rozhovoru  vysílaném v Egyptě.

„Arabské národy nedávno zaznamenaly své nejtěžší časy,“ dodal. „Nesmíme zapomínat na chyby, které arabští vládci dělali a působili tak tragédie ve svých regionech.“

Vyjádření Aboul Gheita vyvolalo odsouzení politických komentátorů arabského světa.

Jeden egyptský analytik, který mluvil pod podmínkou anonymity, uvedl, že „prohlášení generálního tajemníka jsou jasným pokusem připravit půdu pro normalizaci vztahů se sionistickou entitou. Arabská ulice by tuto entitu nikdy nepřijala.“

„Většina Arabů vidí Izrael jako cizí prvek a cítí se jím být ohrožena. Zatímco politici mají vlastní agendy a zájmy se sionistickou entitou, širší arabský národ ji odmítá,“ řekl.

Libanonský politický analytik Qasem Qaseer uvedl, že „generální tajemník představuje oficiální postoj Ligy arabských států, která se snaží, aby konflikt se sionistickou entitou nebyl prioritní otázkou“.

„Řekl, že se nesnaží upřednostňovat další otázky. Nicméně sionistická entita je hlavním problémem a příčinou všech ostatních problémů v regionu. Nedávné události dokazují, že bez ohledu na to, jak komplikované vnitřní problémy v arabských zemích jsou, jsou řešitelné. To ovšem není případ sionistického nepřítele, což je hlavní problém regionu,“ řekl.

„Když USA uznaly Jeruzalém hlavním městem Izraele, občané celého arabského světa se vydali do ulic a hlasitě proti tomu protestovali, což ukazuje, že probíhající konflikt mezi sionistickou entitou a Palestinci je tou nejnaléhavější otázkou na programu,“ dodal.

„Podívejte se na země, které s nepřítelem podepsaly mírové dohody, včetně Palestiny. Toto jejich problémy nevyřešilo, spíše je zhoršilo.“

Nicméně hlavní vyjednavač Palestinské samosprávy Nabil Shaath vyjádřil pochopení pro pozici Aboul Gheita.

„Spojené státy způsobily vážné škody v Iráku, Sýrii a Libyi a zanechaly arabský svět, aby se zabýval mnoha – a ne méně naléhavými otázkami – než pouze palestinskou,“ řekl Shaath a dodal, že arabský svět nezapomněl na boj palestinských Arabů.

18.01.2019 04:58 Daniel Žingor376Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova