Praha Jeruzalém

Jordánské velvyslanectví tvrdí, že je Golden Gate neoddělitelnou součástí mešity Al-Aqsa a nespadá pod pravomoc izraelských soudů.

Autor: Ben Ariel, 28.2.2019 5:37

Jordán bedlivě sleduje aktivity Waqf v Bab al-Rahma, známém také jako Brána milosrdenství nebo Zlatá brána, na Chrámové hoře, informovaly ve středu Kan 11 News.

Podle této zprávy jordánské velvyslanectví tvrdí, že tato část je nedílnou součástí mešity Al-Aqsa a že tedy nad ní má výhradní pravomoc Waqf. Waqf neuznává rozhodnutí izraelské policie a soudů, které nařídily její uzavření.

Jordánská vláda také jasně uvedla, že pracuje na obnovení klidu v této oblasti a o této otázce s Izraelem jednala.

Začátkem tohoto týdne politické zdroje uvedly, že premiér se Benjamin Netanjahu rozhodl prosadit soudní příkaz k nekompromisnímu uzavření, a že v tomto směru také vyslal zprávu do Jordánska.

Bab al-Rahma byla izraelskými úřady uzavřena před několika lety, protože skupina, která oblast spravovala, měla úzké vazby na Hamas. Uzavření trvalo, aby byly zastaveny nelegální stavební práce Waqf.

Během posledních několika týdnů se na Chrámové hoře objevily střety a nepokoje, protože se muslimové násilím snažili dostat do uzavřené části.

Minulý pátek se ozbrojenci do Golden Gate dostali a policisté byli instruováni, aby vstoupili dovnitř, ale aby nikoho nevyváděli ven.

Zdroje z tohoto týdne uvedly, že se premiér Benjamin Netanjahu rozhodl nekompromisně prosadit soudní příkaz k uzavřní této části, a že tuto zprávu také zaslal Jordánsku.

Hnutí Fatah, které vede předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, označilo uzavření brány Izraelem za „zločin a provokaci citů všech muslimů“.

Chrámová hora byla ponechána v rukou jordánského Waqf po sjednocení Jeruzaléma v Šestidenní válce v roce 1967. Waqf toto využil a odstranil všechny známky starověké židovské přítomnosti na nejsvatějším židovském místě.

Policie, ve snaze uklidnit Waqf, diskriminuje Židy. Omezují počet židovských věřících, kteří jsou v jednom okamžiku na Chrámě hoře, aby tak zabránili konfliktu s muslimskými věřícími. Často Chrámovou horu, v reakci na muslimské vzpoury, pro Židy uzavírají – a to i přes důkazy, že muslimské nepokoje byly naplánovány předem za účelem vystrnadění Židů ven.

Navzdory tomu palestinští Arabové pravidelně viní z arabských nepokojů a násilí na Chrámové hoře Izrael.

28.02.2019 06:08 Daniel Žingor180Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova