Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – soud v Berševě odsoudil Romana Franka, zaměstnance francouzského konzulátu v Jeruzalémě, za pašování zbraní mezi Gazou a oblastmi kontrolovanými PA. Frank využil svých diplomatických výsad k pašování zbraní přes Erez Crossing mezi Gazou a Izraelem.

Autor: Dov Benovadia, pátek 29. března 2019 17:17

Frank byl odsouzen podle obžaloby. Vyměření trestu se bude konat později, ale státní zástupci požádali soud, aby uložil trest odnětí svobody ve výši sedmi let, jak bylo uvedeno v žalobě.

Frank dokázal pašovat tak, že zbraně ukryl ve vozidle francouzského velvyslanectví. Diplomatické vozy obvykle nejsou kontrolovány tak důkladně jako civilní vozidla, uvedli představitelé. Arabským teroristickým skupinám propašoval zbraně několikrát – šlo o nejméně 70 ručních zbraní a dvě pušky.

Frank dostal zbraně od Araba z Gazy, zaměstnance Francouzského kulturního centra v Gaze. Zbraně byly dodány arabskému obchodníkovi PA a ten je pak distribuoval teroristickým a zločineckým skupinám, uvádí oficiální místa.

Mezi těmi, kteří byli při pašerácké operaci zatčeni, byl i arabský obyvatel Jeruzaléma, který pracoval na konzulátu jako strážný a Arabové z Gazy, kteří byli nelegálně v oblastech kontrolovaných PA v Yehudah a Shomronu. V posledních dnech bylo v souvislosti se spiknutím celkem zatčeno devět lidí.

Představitel Shin Bet řekl Hadashot News, že Izrael považuje incident za „velmi vážný, s cynickým využitím diplomatické imunity a práv udělených zahraničním představitelům v Izraeli k pašování zbraní.“ Tento představitel dále uvedl, že to dotyčný dělal pro peníze a že žádný jiný francouzský konzulární pracovník nebo zaměstnanec velvyslanectví není v této kauze považován za účastníka či podezřelého.

31.03.2019 04:24 Daniel Žingor222Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova