Praha Jeruzalém

Velký Mufti Al-Quds a „Palestiny“ popírá právo Židů na uctívání na Chrámové hoře a tvrdí, že je to islámské náboženské místo.

Autor: Dalit Halevi, 13.3.1919 3:30

Šejk Muhammad Hussein, velvyslanec Al-Quds a „Palestiny“ a kazatel mešity Al-Aksá, v úterý uvedl, že mešita Al-Aksá je muslimské právoplatné místo, protože je to islámská mešita a dodal, že muslimové mají právo praktikovat (svou víru) bez zásahu jakékoli jiné strany.

„Budeme jednat proti jakýmkoli izraelským změnám proti mešitě Al-Aksá, protože mešita Al-Aksá patří pouze k muslimům,“ řekl šejk Hussein v oficiálním prohlášení na internetových stránkách Filastin al-Yawm.

Šejk Hussein Izraeli pravidelně vyhrožuje – loni varoval před opakovanými „vloupáními“ „osadníků“ do oblasti mešity Al-Aksá, pod ochranou izraelských bezpečnostních složek.

Hussein tehdy prohlásil, že pokusy proniknout do mešity Al-Aksá nezmění arabský a islámský charakter Jeruzaléma.

Ve svém poselství Izraeli Hussein varoval, že pokračující pokusy proniknout do Al-Aksy mohou region přivést k náboženské válce, protože podkopávají víru muslimů po celém světě.

V roce 2017 varoval velvyslanec Velkého Muftiho americkou vládu před uznáním Jeruzaléma jako hlavního města Izraele.

„Jestli proběhne uznání (Jeruzaléma jako hlavního města Izraele) nebo se americké velvyslanectví přesune do Jeruzaléma, bude to útok nejen proti Palestincům, ale i proti muslimským Arabům na celém světě,“ řekl tehdy Hussein.

Rovněž prohlásil, že přesunutí amerického velvyslanectví do Jeruzaléma by bylo nezákonné a proti mezinárodnímu právu, které považuje Al-Quds za „okupovanou půdu“ a nepomohlo by míru ani bezpečnosti v regionu, ale spíš by způsobilo katastrofy, válku a nestabilitu.

Toto prohlášení přišlo ještě před tím, než prezident Donald Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunul tam americké velvyslanectví.

13.03.2019 04:06 Daniel Žingor228Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova