Praha Jeruzalém

Ve čtvrtek zasáhly Izrael zuřivé požáry a vedly k evakuaci několika komunit v centru a na jihu země.

Od: AP, 23. května 2019

Ve čtvrtek hasiči bojovali s požáry podél hranice s Gazou, poblíž hlavního mezinárodního letiště i v blízkosti Jeruzaléma. Hlavní dálnice Tel Aviv-Jeruzalém byla kvůli požáru uzavřena.

Z požárů v blízkosti pásma Gazy a v jižním Izraeli obvinil mluvčí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua „zápalné balony vypuštěné Hamasem“.

Teroristé v Gaze ve středu vyslali na Izrael nejméně 10 zápalných balónů a izraelské úřady v reakci na ně snížily rybolovnou oblast Gazy z 15 námořních mil na 10.

Důstojník izraelské policie sdělil hebrejským médiím, že oheň téměř zničil vesnici Mevo Modi’im – komunitu založenou skladatelem Rabínem Shlomo Carlebachem.

Izrael zachvátila vlna veder s teplotami kolem 38 ° C a víc.

Pro pomoc v boji proti ohni, nařídil Netanjahu Ministerstvu zahraničních věcí a Ministerstvu pro veřejnou bezpečnost, aby aktivně letadly a helikoptérami vyhledávaly požáry šířící se ze zahraničí, řekl mluvčí kanceláře premiéra.

Když se požár přibližoval, obyvatelé blízkého města Gimzo evakuovali z komunitní synagogy svitky Tóry.

Policie uvedla, že záchranné týmy stále pracují na tom, aby dostaly oheň pod kontrolu a byli schopni určit příčinu těchto požárů. Ve středu večer Izraelci označili za možný zdroj menší židovský festival Lag Ba’Omer s ohni.

V roce 2010 zasáhly čtyřdenní požáry izraelskou Horu Karmel, stály 44 lidských životů a zničily kolem 12 000 akrů půdy, mnohé z nich byly lesy.

24.05.2019 05:31 Daniel Žingor455Zdroj: World Israel News

Klíčová slova