Praha Jeruzalém

Po Trumpových obviněních z antisemitismu předkládá americká zákonodárkyně Ilhan Omarová Sněmovně reprezentantů pro-BDS a protiizraelský návrh zákona.

Od: JNS, 17. července 2019

Ilhan Omarová (D-Minn.) v úterý pro Al-Monitor uvedla, že plánuje představit tento týden usnesení na podporu anti-izraelského hnutí BDS.

„Předkládáme rezoluci… abychom pravdivě hovořili o amerických hodnotách, které podporují a věří v naši schopnost uplatnit naše právo na bojkot,“ řekla kongresmanka. „A je to pro nás příležitostí, abychom vysvětlili, proč podporujeme takové nenásilné hnutí, jakým hnutí BDS je.“

Omarová také oznámila své plány navštívit v průběhu několika týdnů Izrael a palestinské oblasti. „Za pár týdnů tam jedu a tak se tam naučím víc,“ řekla.

Od svého lednového vstupu do Kongresu publikovala Omarová vyjádření, které vyústily v obvinění z antisemitismu a antiizraelské zaujatosti.

V únoru obvinila americký Izraelský výbor pro veřejné záležitosti, největší proizraelskou lobbistickou organizaci, že platí členům Kongresu, aby podporovali Izrael a poznamenala, že je to „vše o Benjamins“.

Následující měsíc zaútočila na své „židovské kolegy“ za to, že označili její kritiku za antiizraelskou a zaujatou její muslimskou vírou – spolu s její kolegyní v Konresu Rashidou Tlaibovou. Ti na ni také útočili za výrok, že „politický vliv v této zemi říká, že je v pořádku prosazovat oddanost cizí zemi“.

Toto následně vedlo k přijetí usnesení Sněmovny reprezentantů Spojených států amerických, které odsuzovalo antisemitismus a jiné formy nenávisti – usnesení ovšem Omarovou přímo nejmenovalo.

18.07.2019 06:32 Daniel Žingor264Zdroj: World Israel News

Klíčová slova