Praha Jeruzalém

Íránský ministr telekomunikací uvedl, že byl zmařen útok proti „elektronické infrastruktuře země“, neposkytl žádné další podrobnosti.

Autor: Elad Benari, 12.12.2019 5:53

Íránský ministr telekomunikací ve středu řekl, že jeho země zmařila „masivní kybernetický útok“ na nespecifikovanou „elektronickou infrastrukturu“, ale neposkytl žádná další specifika ohledně tohoto prezentovaného útoku.

Podle agentury Associated Press Ministr Mohammad Javad Azari Jahromi uvedl, že „bezpečnostní útok byl velmi rozsáhlý“ a že jeho úřady reálnou velikost tohoto rozsahu vyšetřovaly.

Řekl, že nemůže zveřejnit žádné další podrobnosti kromě toho, že byl „útok identifikován a zneškodněn“.

Není tedy jasné, zda hlášený útok způsobil nějaké škody nebo narušení íránských počítačových a internetových systémů, ani zda se jednalo o poslední kapitolu probíhajících kybernetických operací mezi USA a Íránem.

„Nemohu uvést podrobnosti, ale ano, byli jsme terčem velmi organizovaného a vládou řízeného kybernetického útoku,“ uvedl ministr. „Zjišťujeme reálné dimenze celého útoku a o výsledcích budeme informovat. Byl to masivní útok.“

Letos v létě bylo oznámeno, že USA zahájily tajný kybernetický útok proti Íránu. Útok údajně vymazal kritickou databázi používanou iránskou polovojenskou složkou v přípravě útoků na ropné tankery a zničil schopnost Teheránu skrytě útočit na lodní dopravu v Perském zálivu.

Není to poprvé, co Írán tvrdí, že zmařil nějaký kybernetický útok. Nicméně po rozšíření počítačového viru Stuxnet, který na konci roku 2000 narušil běh tisíce iránských odstředivek, odpojil velkou část své infrastruktury od internetu.

Stuxnet je obecně považován za americké a izraelské dílo, i když Izrael nikdy nepřiznal, že za ním stojí. Ve zprávě z roku 2012 se uvádí, že v rámci vlny počítačových sabotáží a špionáže proti Islámské republice, nařídil útok Stuxnetem tehdejší prezident USA Barack Obama.

13.12.2019 05:50 Daniel Žingor123Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova