Praha Jeruzalém

Mladý izraelský otec vzal věc do vlastních rukou a vymyslel život zachraňující vynález poté, co se jeho tříletá dcera málem utopila.

Od Ebin Sandler, 21. února 2020

„V létě roku 2016 jsme byli na dovolené na severu, plavali jsme v potoku, který je spojený s řekou Jordán, když mé tříleté dceři sklouzlo nafukovací křídlo. Byla pod vodou 20 nebo 30 sekund, než jsme viděli bubliny a vytrhli ji z vody,“ vysvětluje Eyal Hirak, spoluzakladatel FuguSense, izraelské společnosti, která razí cestu „nositelnému plavčíkovi“ – prvnímu svého druhu.

„Hodně to se mnou zatřáslo,“ říká Hirak pro United with Israel, „a začal jsem zkoumat lékařské časopisy a další zdroje a ohromující byly statistiky, jak časté utonutí je.“

„A zatím na trhu neexistuje nic, co by zabránilo utopení,“ dodává Hirak.

Po dostatečném prozkoumání problému zavolal Hirak svého celoživotního kamaráda Neriya Anakiho, odborníka na potápění, s dřívějšími zkušenostmi s podvodními stavbami u izraelské společnosti Navy Seal. Oba mladí otcové se pustili do úkolu vymyslet vynález, který by lidem zabránil se utopit i v případech, kdy o tísni neví nikdo jiný než oběť.

Po rozsáhlém výzkumu a metodou pokusů a omylů Hirak a Anaki vytvořili FuGuSence, jež dělá průlom ve vodní bezpečnosti s pokročilou technologií vhodnou k nošení, která se nafukuje automaticky. Dva vynálezci popisují FuGuSence jako „nositelný samosprávný systém zabraňující utopení,“ který může být „zabudovaný v jakémkoliv plaveckém obleku.“ Vybrali slovo „Fugu,“ protože v japonštině to znamená „nafouklá ryba.“

Vynález je technologie, která monitoruje klíčové, životně důležité signály a na základě fyziologických metrik dovede zjistit, jestli se plavec v reálném čase topí.

 

Když FuGuSence zjistí, že se topí, nafoukne se zabudovaný vzdušný vak, který funguje jako okamžitý nadnášející přístroj, aktivně zachraňující tonoucího člověka tím, že se plavecký oděv nafoukne samovolně a automaticky.

„V podstatě jsme vyvinuli vůbec prvního nositelného plavčíka,“ vysvětluje Hirak

Vynález by mohl být rozdílem mezi životem a smrtí, protože tzv. instinktivní tonoucí reakce začíná fungovat, když se lidé začnou topit. Tato reakce vlastně zabraňuje lidem sobě samým se zachránit. To vysvětluje, proč ohromných 67 procent utopených dětí navštěvovalo třídy plavání, a přesto se utopilo. To znamená, že měly schopnosti potřebné k plavání, ale instinktivní tonoucí reakce jim zabránila jednat.

U současně rozšířených nadnášejících zařízeních je potřeba, aby si někdo všiml topící se oběti a ručně ji zachránil. Tragicky, děti a dospělí se každý rok utopí v bezprostřední blízkosti rodičů a společníků, kteří jednoduše nepostřehli signály, že je někdo v nesnázích.

Naopak FuGuSence, patentovaná technologie, monitoruje plavce, zjišťuje signály toho, jestli se někdo topí a zachraňuje potencionální oběti.

Hirak a Anaki nedávno ukázali prototyp jejich vynalezené technologie „nositelného plavčíka“ na OutCrowd sumitu v Jeruzalémě, největší akci veřejného financování vůbec, která přivedla 18 000 investorů, technologů a vynálezců do Izraele.

Nakonec, FuGuSence se chystá začít veřejně financovanou kampaň, která by podnikla další kroky k tomu, aby přinesla život zachraňující technologii na trh. 

22.02.2020 07:15 Kristýna Šedivá262Zdroj: United with Israel

Klíčová slova