Praha Jeruzalém

Premiér rozhodl, že všichni Izraelci vracející se do Izraele, musí kvůli koronaviru do karantény, a to bez ohledu na to, odkud se vrátili.

Od: Arutz Sheva, 9.3.2020 19:58

Premiér Benjamin Netanjahu v pondělí večer oznámil, že bylo rozhodnuto, že všichni izraelští občané, kteří se vracejí ze zahraničí, musí kvůli obavám z koronaviru vstoupit do čtrnáctidenní karantény. Nové rozhodnutí platí bez ohledu na to, odkud se vrací.

„Po dni složitých diskusí jsme se rozhodli: Každý, kdo přijede do Izraele ze zahraničí, vstoupí do 14denní karantény. Je to těžké rozhodnutí, ale je nezbytné v zájmu veřejného zdraví – a veřejné zdraví má přednost přede vším,“ řekl Netanjahu.

Uvedl, že „toto rozhodnutí bude platné dva týdny a během nich zároveň rozhodneme jak naložit s izraelskou ekonomikou.“

Rozhodnutí je okamžitě platné pro všechny Izraelce, kteří se vracejí ze zahraničí. Na cizince, kteří přijeli do Izraele kdykoli během posledních dvou týdnů, se však bude vztahovat, až po 72 hodinách od tohoto oznámení.

Dříve také byla, na zvláštním zasedání o šíření koronaviru v Izraeli pod vedením premiéra a ministrů, projednána možnost uložení retroaktivní karanténní povinnosti vůči všem Izraelcům, kteří se vrátili ze zahraničí za poslední dva týdny.

Na tomto zasedání byla řešena otázka závažného dopadu takovéhoto kroku na izraelský trh práce a hospodářství.

Ministr vnitra Aryeh Deri řekl, že takovéto rozhodnutí by vedlo k izolaci dalších 268 000 Izraelců, kromě 100 000, kteří už jsou v karanténě dnes.

Konečné rozhodnutí v této otázce je v rukou předsedy vlády Benjamina Netanjahua. Na setkání se rovněž diskutovalo o způsobech, jak vyřešit dovoz zboží, potravin a léků, když se dnes všechno dováží především letecky.

10.03.2020 05:34 Daniel Žingor229Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova