Praha Jeruzalém

Hizballáh tvrdí, že v Sýrii vypálil izraelský dron dvě rakety na vozidlo, které vezlo dva členy této libanonské teroristické skupiny.

Od: Associated Press, 15. dubna 2020

Dvě rakety izraelského dronu zaútočily ve středu poblíž syrsko-libanonské hranice na terenní vozidlo libanonského Hizballáhu, ale nikdo nebyl zraněn, uvedl člen této teroristické skupiny.

Představitel Hizballáhu uvedl, že jedna raketa vybuchla poblíž vozidla, když jeli v okolí Damašku poblíž hraničního přechodu s Libanonem. Druhá střela zásahla vozidlo poté, co se řidiči podařilo vystoupit. Představitel Hizballáhu hovořil pod podmínkou anonymity, protože nebyl oprávněn mluvit s médii. Neidentifikoval nikoho z cestujících, ale řekl, že nikdo nebyl zraněn.

Hraniční přechod je oficiálně, s výjimkou obchodního tranzitu, jako součást opatření k zabránění šíření koronaviru, uzavřen.

O útoku také informovala také státní syrská média.

Izrael to nijak komentoval – jen zřídka potvrzuje individuální útoky proti íránským a spojeneckým silám uvnitř Sýrie.

Útok dronu poblíž hraničního přechodu Jdeidet Yabous přišel týden poté, co izraelská armáda zveřejnila video ukazující  spolupráci syrských důstojníků a členů Hizballáhu na syrské straně hranice s Izraelem na Golanských výšinách. Izrael již po léta varujel před „zakořenením“ Íránu a Hizballáhu v jižní Sýrii poblíž Izraele.

Podle aktivistů syrské opozice v posledních měsících došlo v blízkosti Golanských výšin k několika útokům dronů.

16.04.2020 05:10 Daniel Žingor108Zdroj: World Israel News

Klíčová slova