Praha Jeruzalém

Političtí představitelé tvrdí, že vyhlýšení suverenity není v současné době základním požadavkem koaličních jednání mezi Likudem, Modrou a bílou.

Od: Arutz Sheva, 19.4.2020 9:49

Političtí představitelé v neděli jasně řekli, že v rámci jednání mezi „Modrou a bílou“ a „Likudem“ nebude svrchovanost zahrnuta mezi základní principy budoucí vlády.

Vedoucí Regionální rady (okresu) Samaří Yossi Dagan na tuto zprávu ostře zareagoval: „Nebudeme akceptovat vládu bez vyhlášení svrchovanosti, nenecháme si ujít tuto historickou příležitost uplatnit svrchovanost v srdci Izraele. V srdci Izraele není možné založit teroristický stát.“

„Každý chápe, že to ohrožuje samotnou existenci našeho státu, tu a tam se vedou debaty, uvnitř i vně národního tábora, ale mezi lidmi Izraele, stejně jako v Izraeli jako celku existuje jasná většina proti vzniku teroristického státu a pro vyhlášení suverenity – jak na pravici, to je to naprosto jasné, ale i většina levého středu,“ argumentoval.

„Očekáváme, že nová vláda přijme vyhlášení suverenity jako svou prioritu. Je to stejně důležité jako jednání s koronavirem,“ dodal.

„Asi před dvěma měsíci jsem byl s předsedou vlády ve Washingtonu, vyslechnout si obsahu Dohody století. Byl jsem tam s premiérem a vysokými vládními představiteli. Prohlašuji, že toto je historický čas, kdy jsou USA připraveny uznat suverenitu. Ačkoli lze suverenitu vyhlásit i bez podpory USA, jak to udělali Begin a Eshkol, tím spíš, když má Netanjahu podporu tohoto kroku v USA a když je i levý střed politického spektra připraven ji podpořit, nesmíme tuto historickou příležitost propást,“ uvedl.

20.04.2020 05:39 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News