Praha Jeruzalém

Bývalý americký prezident Obama sice prosadil rezoluci 2334, ale ve své snaze ustanovit palestinský stát byl zastaven. Tady je důvod proč.

Od: Arutz Sheva, 15.6.2020 11:22

V roce 2016 bylo Rusko ochotno v Radě bezpečnosti OSN zablokovat protiizraelskou rezoluci bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy, informovaly Izrael Hayom.

Tato rezoluce by přinutila Izrael přijmout ustavení palestinského státu v liniích příměří z roku 1948.

Před rokem a půl izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že požádal „svého přítele a vůdce světové mocnosti, která má v Radě bezpečnosti právo veta a se kterým má velmi dobré vztahy, aby se proti tomuto usnesení postavil… a on to udělal.“

Na nedávném uzavřeném setkání s Izrael Hayom Netanjahu sdílel podrobnosti.

24. listopadu 2016, dva týdny po prezidentských volbách v USA, Netanjahu zavolal ruského prezidenta Vladimíra Putina a vysvětlil mu, že Obamovo rozhodnutí prosadit usnesení 2334 by destabilizovalo Blízký východ a poškodilo Izrael, a požádal, aby Putin oznámil, že bude toto rozhodnutí vetovat.

Putin však žádost Netanjahua odmítl a 23. prosince 2016 Rada bezpečnosti rezoluci přijala, přičemž americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová se zdržela hlasování.

Po schválení rezoluce 2334 začal Obama a jeho zaměstnanci pracovat na dalším protisraelském usnesení v Radě bezpečnosti – to mělo být tvrdší a jeho cílem bylo donutit Izrael, aby vytvořil palestinský stát podél linie příměří z roku 1948. Ten kdo začal bít na poplach byl bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon.

V tom okamžiku Netanjahu opět zavolal Putina a vysvětlil, že další Obamovo usnesení by vážně poškodilo Izrael a destabilizovalo region.

V tuto chvíli Putin Netanjahuově žádosti vyhověl a řekl, že pokud bude usnesení předloženo k hlasování, Rusko jej zablokuje.

Podle toho, co Netanjahu na schůzce řekl, se ruský záměr torpédovat tuto americkou protiizraelskou rezoluci  donesl Obamovi a ten si uvědomil, že kdyby Rusko jako jediné rezoluci vetovalo, vážně by to poškodilo pověst USA jako přítele Izraele a image USA v očích americké židovské komunity. V důsledku toho se Obama rozhodl poslat tuto rezoluci k ledu.

16.06.2020 05:57 Daniel Žingor236Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova